AP'dan Ezidi Kürt aktivistlere ödül

Avrupa Parlamentosu tarafından Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülen Ezidi insan hakları savunucuları Kürt kızı Nadiya Murad ve Lemiya Beşar, düzenlenen bir törenle ödüllerini aldı.

AP'dan Ezidi Kürt aktivistlere ödül

Avrupa Parlamentosu tarafından Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülen Ezdi insan hakları savunucuları Nadiya Murad ve Lemiya Beşar, düzenlenen bir törenle ödüllerini aldı.

Törende bir konuşma yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, ''IŞİD'in savaş suçları uluslararası mahkemde yargılanmalıdır. Nadiya Murad ve Lemiya Başar sizin mücadelemiz, bizim mücadelemizdir. Avrupa'ya hoşgeldiniz'' dedi.

AP Meclisi'ndeki törende birer konuşma yapan Nadiya Murad ve Lemiya Başar, ödülü IŞİD zulmü altında olan, kaçırılan ve köle olarak satılan kızlar ve tüm terör mağdurları adına aldıklarını söyledi.

IŞİD'in tarafından kaçırılma hikayesini AP'de paylaşan Lemiya Beşar, dinleyicilere duygusal anlar yaşattı.

18 yaşında olduğunu belirten Lemiya Beşar, kaçırıldıktan sonra 9-10 yaşlarındaki kızlarla birlikte, Hewîceli bir doktorun işkence ve tecevüzüne maruz kaldığını belirterek, 3 kızla beraber kaçmaya çalışırken mayına bastıklarını söyledi.

Lemiya Beşar bir kızın mayın patlaması sonucu öldüğünü, kendisinin de gözlerini kaybetme riskiyle yüz yüze kaldığını ifade ederek, ''Ezdilerin bir daha zulme uğramayacağına dair söz vermenizi istiyorum. Biz Ezdiler, Irak'ta ölü veya diri hiçbir değeri olmayan bir halkız'' dedi.

Geçtiğimiz aylarda BM İyi Niyet Elçisi seçilen Nadiya Murad ise konuşmasında, Hristiyan ve Ezdilerin uluslararası düzeyde korunmaya muhtaç olduklarını ifade ederek, IŞİD'in elinde hala esir tutulan 3 bin 500 kadının kurtarılması için çalışma yürütülmesini istedi.

Konuşamalar ardından Ezdi aktivistler, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un elinden ödüllerini aldı. Ödüllerin üzerinde Kürdçe 'Xelata Saxarow ya Ramana Azad' yazılması dikkat çekti.