Arap basını: TSK konvoyu İdlib'de, gruplar arasında çatışma

Arap basını: TSK konvoyu İdlib'de, gruplar arasında çatışma

Arapça gazetelerin bugünkü başlıklarında İdlib’deki pamuk ipliğine bağlı ateşkes ile birlikte bölgedeki askeri gelişmeler yer aldı.

Gazete İdlib ve bölgedeki ateşkese ilişkin şu bilgileri sayfalarına taşıdı, “Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rusya ve Türkiye arasında yapılan ateşkesten sonra İdlib ve Halep’teki çatışmaların durduğunu ve Türk ordusuna ait yeni bir askeri konvoyun Suriye topraklarına geçtiğini kaydetti. Öte yandan Suriye hükümeti Lazkiye’deki mevzilerini güçlendiriyor.

İdlib’in Kefer Lusin Sınır Kapısı üzerinden yaklaşık 40 araçlık Türk ordusuna ait konvoy Suriye topraklarına giriş yaptı. Türk askerleri Frika, Merczihur ve Ziyadiye köylerinde de devriye attı. Rusya-Türkiye arasında ilan edilen ateşkesin ilk gününden bu yana Türk ordusunun Suriye topraklarına sevk ettiği askeri araç sayısı 1150’ye ulaşırken yüzlerce Türk askeri de bölgeye getirildi.

Bazı kaynaklar da Suriye hükümetinin Lazkiye’de askeri bir hareketlilik içerisinde olduğunu belirtti. Yine Suriye hükümeti İdlip’in doğusunda yer alan Serakib beldesinde de silahlı gruplarının önünü kesmek için bölgeye destek güç gönderdi. Ateşkesin sona ermesi ve çatışmaların uluslararası karayolu etrafında tekrar başlaması olasılığı var.

Kaynaklar Suriye ordusunun Türkiye sınırına yakın Lazkiye kırsalındaki noktaları ele geçirmek için hazırlık yaptığını bildiriyor. El Nusra’nın (Heyet Tahrir El Şam) çekilmesinden en zayıf cephe olarak Lazkiye dağındaki Kibene cephesi öne çıkıyor. Rusya da Hmeymim Havaalanına yakın olduğu igçin söz konusu bölgenin Suriye devlet güçleri kontrolüne geçmesini istiyor.

Kaynaklar, Suriye ordusunun bin asker, 20 tank ve 17 topluk askeri sevkiyatı Kefer Nibil ilçesi ve İdlib’in güneyindek Hizarin beldesine gönderdiği dile getirdi.

Öte yandan Suriye’de Türkiye destekli silahlı grupların birbirleri ile olan çatışmaları da devam ediyor. Ehrar El Şam’a bağlı ‘Elebas’ adlı çete grubunun başındaki isim Alaa El Ömer Ahmed’in aracının İdlib’in batısındaki Cisr El Sugur beldesinde geçişi sırasında yola önceden döşenen mayın patlatıldı. Patlama sonucu Alaa El Ömer Ahmed öldü.