Arap basınından: Kürtler dikkatli davranıyor

Arap basınından: Kürtler dikkatli davranıyor

Merkezi Londra’da bulunan ve Ortadoğu’nun önde gelen gazetelerinden Sharq Al Awsat’ın yazarı Osman Mirğeni, Kuzey Irak’taki “Bağımsız Kürdistan Referandumu” tartışmalarını yazdı.

Mirğeni’ye göre Kürtlerin bağımsızlık konusundaki son açıklamaları, bağımsızlık konusundaki tarihi rüyalarını riske atmamak için dikkatli atılan adımlardan ibaret:

“Eğer her şey açıklandığı ve ilan edildiği gibi yürürse Kuzey Irak’taki kaderi tayin etme ve bağımsızlık referandumu önümüzdeki 25 Eylül’de yapılacak. Bunun da hem bölgesel düzeyde hem de uluslararası alanda çok ciddi yansımaları olacak. Birçok devletin bölgedeki hesaplarını da derinden etkileyecek. Referandumun yapılması için verilen tarihin yaklaşmasına rağmen bu durum, yeterince tartışılmıyor.

"Referandum sadece manevra aracı olmayacak"

Çok doğal olarak bazıları Kürtlerin ayrılmak istemediklerini ve sadece daha fazla haklara sahip olabilmek için referandumu merkezi hükümete karşı bir baskı aracı olarak kullandıklarını düşünüyor. Ancak Kürtlerin tarihi rüyalarını sadece bir manevra aracı olarak kullandıklarına ve referandumu sadece bazı talepleri kabul ettirmek için bir baskı aracı olarak kullandıklarına inanmak mantıklı mı? Kürtlerin tek derdi üzerinde anlaşmazlık olan topraklar ve yönetim olsaydı ellerinde kullanacakları çok fazla kart vardı. Zira aynı şekilde bölgesel yönetim birçok yetkiye sahip ve 90’lardan itibaren de durumları iyiye gidiyor.

‘Kürtler tarihi bir fırsatı kaçırmak istemiyorlar"

Bence Kürtlerin istedikleri bunlardan daha fazla. Ve sadece dikkatli davranmayı tercih ediyorlar. Bugün tarihi olarak gördükleri bir fırsatı kaçırmak ve düşlerini boşa çıkarmak istemiyorlar. Bu yüzden Bağdat yönetimine ve bölgesel aktörlere güvenceler vererek bu referandumun sadece halkın kendi geleceği konusunda bir kamuoyu yoklaması olduğunu ve bunun Irak’tan ayrılmak veya bağımsızlık anlamına gelmediğini söylüyorlar. Bu yüzden de Barzani, bu referandumun sonuçlar açıklanır açıklanmaz Kürtlerin kendi devletlerini kuracakları anlamına gelmediğini söyledi.

Kürtler, bağımsızlık konusunda atacakları her adıma içeride muhalefet eden bir kesim olduğunu biliyorlar. Yine aynı şekilde Türkiye ve İran’ın referandum konusunu reddettiklerini de biliyorlar. Bu yüzden Kürtler attıkları adımlarda dikkatli davranıyorlar. Ve şu an bağımsızlığı istemedikleri yönünde açıklamalar yapıyorlar. Ancak sonuç bir niyet beyanı ve Kürtlerin ileride er ya da geç bağımsızlık konusunda diyalog kapısının açılması için bir kart olarak kalacaktır.”