Askeri uzman: IŞİD’lilerin çoğu ıraklı ve gündüz sivil gece silahlı

Askeri uzman: IŞİD’lilerin çoğu ıraklı ve gündüz sivil gece silahlı

Kürdistan Bölgesi Başkanlık danışmanı ve Askeri Uzman Babekir zebari, Irak’ta mevcut IŞİD’lilerin çoğunun Iraklı olduğunu ifade etti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlık danışmanı ve Askeri Uzman Babekir zebari yaptığı açıklamada, IŞİD’in faaliyetlerinin arttığına dikkat çekerek, büyük çoğunluğunun Irak vatandaşı olduğunu, gündüzleri sivil olarak kendi işlerini yürüttüklerini gece ise terörist faaliyetler yürüttüklerini dile getirdi.

Duruma ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Babekir Zebari şunları söyledi: “Irak’ta bulunan IŞİD ardılları gün geçtikçe kendilerini örgütleyerek daha da güçleniyorlar. Bu nedenle de faaliyetlerini daha da arttırarak her gün yeni bir Irak askeri birliğine veya sivillere saldırıyorlar. Bu durum halk içerisinde yeni bir korku ve paniğe sebep oluyor.”

Zebari açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “IŞİD büyük oranda Irak Ordusu ile Peşmerge güçleri arasında boşluk bulunan alanlardan kendisini örgütlemeyi esas alıyor. Bundan dolayı da ağırlıklı olarak bu bölgelerde yaşayan sivil insanlar IŞİD’in kurbanları ve hedefleri haline geliyorlar. Buna ortak bir çözüm bulunmadığı ve bu boşluk kapatılmadığı taktirde, bu bölgelerde korku ve panik giderek artacaktır.”

Babekir Zebari açıklamalarının sonunda şunlara dikkat çekti: “IŞİD’lilerin büyük çoğunluğu Irak vatandaşı ve yerel halktan. Bunlar gündüz kendi işlerinde güçlerinde görünen siviller ve gece silahlı faaliyet yürüten insanlar. Bu durum ister istemez ileriye yönelik büyük kaygı ve tehlikeler oluşturmakta. Bu insanlar bölgeye hakim oldukları için, yerel halkın içerisinde kendilerini saklama ve terörist faaliyetlerini yürütme konusunda hiç zorlanmıyırlar.”