Askerler Kürt kolberleri soyup işkence etti

İran sınır savunma birliklerinin Urmiye kenti sınırında ticaret yapan 5 kolbere işkence ettiğine dair görüntüler ortaya çıktı.

Askerler Kürt kolberleri soyup işkence etti

Söz konusu görüntüler Kürdistan İnsan Hakları Ağı tarafından yayınladı.

İnsan Hakları Ağı’nın bildirdiğine göre 19 Temmuz'da gözaltına alınan 5 kolber gördükleri işkencenin ardından Mako ve Çalderan'daki hastanelere kaldırıldı.

Sınırdaki Urmiye kentine bağlı Çalderan ilçesi yakınlarında gözaltına alınan kolberler burada silah dipçikleri ve sopalarla darp edildi.

Cemal Hesenpûr, Baran Hesenpûr, Hisên Firûzî, Welî Muqimî ve Hemîd Ebdullahzade isimli kolberlerin soyulduğu, çıplak şekilde işkence gördüğü ve yürümekte güçlük çektikleri görülüyor.

İşkence gören kolberlerden birinin başının kanadığı ve vücudunda işkence izleri olduğu da anlaşılıyor. Videoyu çeken kişinin ise “IŞİD bile bu şekilde davranmıyor” dediği duyuluyor.

İran sınır savunma birlikleri 16 Temmuz'da da 3 kolbere şiddet uygulamıştı. Kolberler önce sınırda askerler tarafından gözaltına alınmış, ardından işkence görmüşlerdi.

Kolberberlerin yaptığı iş İran’da yasadışı kabul ediliyor ve sınırdan geçişlerine izin verilmiyor. Kolberler ise başka geçim kaynakları olmadığı için mecburen sınır ticareti yapmak zorunda olduklarını ifade ediyor.