Avrupa Konseyi: Demirtaş ve Yüksekdağ derhal serbest bırakılmalı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa Konseyi: Demirtaş ve Yüksekdağ derhal serbest bırakılmalı

Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman da Komitenin kararına dair Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Avukat Karaman, "Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugünkü kararında, AİHM ve Komite kararlarına rağmen AYM’nin hala karar vermemesini eleştirip, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi. Eylül ayındaki oturuma kadar serbest bırakılmazsa Komite, sonraki adımları değerlendirecek. Komite ayrıca Yüksekdağ Şenoğlu ve Diğerleri kararı uyarınca Figen Yüksekdağ’ın da derhal serbest bırakılmasını istedi” dedi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "ihlal" kararına rağmen Selahattin Demirtaş'a dair halen Anayasa Mahkemesi tarafından karar verilmemesini eleştirdi. Komite, Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Komite, ayrıca Figen Yüksekdağ'ın da serbest bırakılmasını istedi.

Demirtaş ve Yüksekdağ'nın başvurusunu bu hafta karara bağlayan AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinin 4. fırkasını ihlal ettiğine hükmetmişti.