Avrupa Parlamentosu Başkanı Umarız Erdoğan tavrını değiştirir

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, "Erdoğan'ın bazı tavırlarını değiştirmesini umut ediyorum. Çünkü savunduklarının birçoğu kabul edilir değil” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Umarız Erdoğan tavrını değiştirir

Antonio Tajani, diplomasi kapılarını Türkiye'ye kapatmayacaklarını ancak demokrasinin yerine getirilmesi gereken kıstasların olduğunu söyledi.

Tajani, "İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü gibi esaslar demokrasinin temel esaslarıdır. Türkiye'nin bu esaslara uymasını isityoruz” diye konuştu.

Türkiye ve AB arasında mali ve göçmen konularında imzalanan anlaşmalardan memnun olduklarını dile getiren Antonio Tajani, demokrasi sürecinin Türkiye'de geliştirilmesi halinde AB'ye üye olma yolunda büyük bir şans olacağına işaret etti.

AP Başkanı Tajani, sözlerine şunları ekledi:

"Türkiye halkı biizm arakadaşımızdır ve İslamfobisi'nden de uzaklar. Türkiye'nin üzerine kapıların kapatılmasını istemiyoruz. Sadece Türkiye'nin özellikle iç sorunlarında sergilediği tavrın kabul edilemez olduğunu söyledim.

İdam kararının gündeme almaları biizm kabul edemeyeceğimiz bir konudur. Gazetecilerin tutuklanması da yine kabul edilemeyecek bir durum. İfade özgürlüğü demokrasinin yapı taşıdır. Muhalefet üyelerinin tutuklanması da AP yasalarına bağdaşmıyor.”

Türkiye'nin AB'ye üye olmasına ilişkin ise Tajani, "Türkiye AB'ye üye olma konusunda aday, gerekli programa uyarak Kopenag kriterlerini yerine getirmesini umut ediyorum. Türkiye'ye kapıları kesinlikle kapatmayı istemiyoruz. Erdoğan'ın bazı tavırlarını değiştirmesini umut ediyorum. Çünkü savunduklarının birçoğu kabul edilir değil” diye konuştu.

Türkiye Hükümeti, 2016'nın Kasım'ndan beri HDP'li başkan, üye ve parlamenterlerin tutuklanmasına yönelşk sıkı operasyonlar başlatmıştı.

Rudaw