Avrupa Parlamentosu’nda Kürt konferansı

AP’de dün başlayan Kürt Konferansı bugün de devam ediyor.

Avrupa Parlamentosu’nda Kürt konferansı

 Avrupa Parlamentosu’nda (AP) dün başlayan 15’inci Kürt Konferansı bugün de devam ediyor.

AP’de dün başlayan Kürt Konferansı’nın ilk oturumunda insan hakları savunucusu Akın Birdal, İHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Gülseren Yoleri, İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, Abdullah Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez, Almanya’dan Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları için Hukukçular Birliği (ELDH) Genel Sekreteri Thomas Schmidt, İtalya’dan Daimi Halk Mahkemesi Genel Sekreteri Gianni Tognoni konuşmacı olarak yer aldı.

İlk panel “Hukuk devletinden yoksun bir devlet olarak Türkiye” başlığı altında yapıldı.

İHD yetkilileri Türkiye’deki hak ihlalleri durumunu ortaya koyarak, Türkiye’nin kanun devleti olma vasfını yitirdiğini belirtti.

Akın Birdal, “Kürt sorunu yerelde çözülecek bir sorundu, ama çözümsüzlüğü bölgesel soruna dönüştürdü, bu da uluslararası soruna dönüştü. Zamana yayılması iyileşmesini daha da zorlaştırmaktadır” dedi.

İHD İstanbul şubesi eş başkanı Gülseren Yoleri, “Türkiye’de her zaman işkence vardı, ama son yıllarda farklı boyutlara ulaştı. Sanki, 80’lerdeki klasik işkence aletlerini saklamışlar ve yeniden kullanmaya başlamışlar gibi anlatımlarla karşılaştık” diye konuştu.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, cezaevlerindeki hak ihlallerine değindi.

Konferans bugün de devam ediyor.