Avukatlarından Öcalan açıklaması: Haber alamıyoruz

Asrın Hukuk Bürosu, İmralı F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ile 3 yıldır görüşemedikleri yönünde bir açıklama yaptı.

Avukatlarından Öcalan açıklaması: Haber alamıyoruz

Asrın Hukuk Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, İmralı F Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan müvekkilleri Abdullah Öcalan’ın üç yıldır avukatları ve ailesi ile olan “görüşme hakkından” yararlanamadığı kaydedildi.

Öcalan ile 27 Temmuz 2011’deki avukat görüşmesinden sonra 2 Mayıs 2019’a kadar bir kez dahi görüşülemediğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“8 Kasım 2018 tarihinde, tutuklu HDP milletvekili Leyla Güven’in ve ardından binlerce siyasi tutsağın süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başlamaları neticesinde, İmralı’da uygulanmakta olan mutlak tecritte bir gedik açılmış, ilki 2 Mayıs 2019, sonuncusu ise 7 Ağustos 2019’da olmak üzere Sn. Öcalan ile beş kez avukat görüşü gerçekleştirilmişti. Üç aylık kısa bir zaman diliminde gerçekleşen bu beş avukat görüşmesinde Sn. Öcalan, Kürt meselesinin demokratik, barışçıl yollardan çözümü için üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu tüm kamuoyuna ilan etmiş, yaptığı çağrılarla artık çok tehlikeli bir noktaya gelmiş bulunan açlık grevlerinin sonlandırmasını sağlamış ve kamuoyunu rahatlatacak mesajlar vermiştir.

2 Mayıs 2019’da yapılan avukat görüşmesinden kısa bir süre sonra, 16 Mayıs 2019 tarihinde dönemin Adalet Bakanı bizzat kameraların karşısına geçip, artık İmralı’da avukat görüşü ile ilgili hukuki bir sorunun kalmadığını açıklamıştı. Fakat ne yazık ki 7 Ağustos 2019’daki son görüşmeden sonra yapılan başvurular tekrar reddedilmeye başlanmıştır. Bugüne kadar geçen tam üç yıllık sürede İmralı’da tek bir avukat görüşü dahi gerçekleştirilememiştir. O dönem tecride karşı yapılan açlık grevleri ve sonrasında Adalet Bakanının ilgili açıklaması bile aslında İmralı’da hukukun değil, siyasi iradenin politikalarının belirleyici olduğunu yeterince ortaya koymaktadır.”

15 Temmuz kalkışmasıyla birlikte ilan edilen OHAL’in ardından Bursa İnfaz Hâkimliğine “İmralı Hapishanesi için avukat yasağı kararı çıkartıldığı” belirtilen açıklamada, “Daha sonra da hukuka aykırı OHAL kararnameleri ile avukat yasaklamanın önünü açan bir düzenleme yapılarak duruma ‘yasal’ bir hava verilmeye çalışılmıştır. Böylece Türk Hukuk sisteminde ilk defa kişilerin avukatla temsil edilme haklarını kısıtlayan – İmralı’da ise fiiliyatta tamamen ortadan kaldıran – bir düzenlemeye yer verilmiştir” denildi.

Türkiye Adalet Bakanı’nın 2019 yılında “Öcalan ile avukatlarının görüşmesinin önünde hukuki bir engel yoktur” şeklindeki açıklamasına yer verilen açıklamada, “İlk kez 15 Temmuz 2016’dan hemen sonra İnfaz Hakimliğince OHAL bahane edilerek verilen ve daha sonra da 6 aylık sürelerle sürekli uzatılan görüşme yasaklarıdır. Bugün yani 7 Ağustos 2022 tarihi itibariyle de İnfaz Hakimliğince artık otomatik bir şekilde verilen bu 6 aylık yasaklar gerekçe gösterilerek Müvekkillerimiz Sn.Abdullah Öcalan, Sn.Ömer Hayri Konar, Sn.Veysi Aktaş ve Sn.Hamili Yıldırım ile görüştürülmemekteyiz. Bu yasaklama kararlarının, ‘hukuki kılıf’ olarak Ceza İnfaz Kanununa eklenen ilgili maddede aranan şartların hiç birini yerine getirmediğini de özellikle belirtmek isteriz” sözlerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bir ada hapishanesinde ağır tecrit koşullarında tutulan müvekkilleriyle 11 yılda sadece 5 kez görüşebilmiş ve kendilerinden tam 17 aydır hiçbir şekilde haber alamayan avukatları olarak başta Barolar, hukuk ve insan hakları örgütleri olmak üzere tüm kamuoyuna sormak isteriz; bu normal olarak kabul edilebilecek bir durum mudur? Anayasasında ‘Hukuk devleti’ olduğu yazan bir ülkede, İmralı hapishanesi gibi hiç bir sivilin adım atamadığı bir hapishane olabilir mi? Hukuk sisteminde İmralı tecrit sistemi gibi bir kara delik olağan olarak kabul edilebilir mi? Türkiye toplumu İmralı’daki bu eşi benzeri görülmemiş hukuksuzluklara daha ne kadar sessiz kalacak, gerçekleri daha ne kadar görmezden gelecek?”