Aydın Dere yazdı: Yeniden Doğuş Süreci ve Rojava

Kürdler, BM Devletler Yasası'na uygun çizgiye çekilirse uluslararası destek artar ve biliyoruz ki Kürd General bunun farkında. Tarih ve uluslararası siyasal konjonktür bunu gerektiriyor.

Aydın Dere yazdı: Yeniden Doğuş Süreci ve Rojava

Kürdler, BM Devletler Yasası'na uygun çizgiye çekilirse uluslararası destek artar ve biliyoruz ki Kürd General bunun farkında. Tarih ve uluslararası siyasal konjonktür bunu gerektiriyor.

Rojava birliğimizi istiyor, uluslararası güçler ve BM "Birliğiniz olmadan, bir ulus formuna kavuşmadan size destek veremeyiz ve sizi tanıyamayız" diyor. Tarih birliğimizi istiyor. Herkesin partisi herkese kutlu olsun, elbette parti bir örgütlenme aracıdır ve olmalıdır, fakat ulus birliği olmadan partiler de ancak bir yere kadar varlık gösterebilir.

Lozan Antlaşması’nı yüzüncü yılı dolmadan Kürd halkının Birleşmiş Milletlere üyelik başvurusunun sağlanması şartları doğmuştur. Başur ve Rojava'nın teritoryal ve siyasal egemenliği BM şartları için iki parçanın bir halk ve ulus olarak başvuru hakkı vardır. Bunun için Kurdi welatparezlikte seceresi pak uluslararası hukuk uzmanlarının da içinde olduğu toplumun en saygın şahsiyetlerinden oluşan ulusal bir akil heyetine ihtiyaç vardır.

1)Türkiye, Suriye ve Rojava'ya yönelik tüm kozlarını tüketti. Ellerinde Adana Mutabakatı kaldı. "PYD'yi PKK ile ilişkilendirerek müdahale hakkı" Bunu kimse ciddiye almaz. Kürdler, BM Devletler Yasası'na uygun çizgiye çekilirse uluslararası destek artar ve biliyoruz ki Kürd General bunun farkında. Tarih ve uluslararası siyasal konjonktür bunu gerektiriyor.

2) Rojava için ivedi yapılması gerekenler: BM Devletler Yasası Kader Tayın Hakkı’nı kapsıyor. Bu mutlak bağımsızlık olması şimdilik şart değil fakat en azında şimdilik federasyon çok önemli bir kazanım olacaktır. Bunun için Rojava'da küskünler barıştırılmalı, çatlak ve aykırı sesler ulusal potaya dahil edilerek azami ulusal birlik sağlanmalı. Birileri bizim istediğimiz gibi olmayabilir fakat onları kazanmak esastır ve ulusal birlik böyle kurulur. İşte ABD ve AB yasal olarak Suriye'de ancak bu yapısallığa dayanarak kalabilir.

3) ABD ve AB, Rojava'ya tam destek sunabilmek için Kürdlerin davasının Suriye'nin bir demokrasi sorunu (Problem İnterne) olmadığını, BM yasalarına göre mutlak demografik ve etnik açıdan iki halktan oluşan bir federasyon olması gerektiğini fiziksel ve sosyolojik olarak göstermelidir. Ortak ulusal bayrak ve milli değerler partiler üstü tutulmalıdır. İki parçada da farklı halklara tanınan haklar Kürd halkının en güçlü demokratik özelikleri olarak ulusal güce güç katıyor ve katacaktır.

4) Rojava'ya statüyü Suriye kabul etmezse ancak Irak'taki gibi uluslararası güçler kabul ettirebilir. Bunun için Rojava'nın Birleşmiş Milletlerin (BM) yasaları ile büyük güçlere dayanması bölgenin koşulları gereği zorunludur.. Tapu sahibi yani bir statü sahibi olmak için üç şart var ve bu şartlar imkansız şartlar değil.

  • 1-Rojava'da ulusal birlik.
  • 2-Toprakların askeri-güvenlik kontrolü
  •  3-Siyasal egemenlik. Bunlar sağlanmadan maalesef bir yere varamayız, fakat Rojava yönetiminin bu yönlü çabalar içinde olduğunu gözlemliyoruz ve bir an önce gerçekleşmesini diliyoruz. Çünkü tarihin yüz yıl gecikmeli olarak Kürdlere sunduğu uluslaşma fırsatı doğdu, Tarihin nihayet Kürd halkına gösterdiği duraktan özgürlük tirenini kaçırmamak gerekiyor.