Ayhan Bilgen'den yeni çözüm süreci iddiası: Öcalan dahil ediliyor

HDP’li Eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Kürt sorununa ilişkin yeni bir süreç başlatılabileceğini ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın da sürece dahil edilmeye çalışıldığını belirtti.

Ayhan Bilgen'den yeni çözüm süreci iddiası: Öcalan dahil ediliyor

HDPden ayrılarak Türkiye’nin Sesi Partisi'ni (SESPARTİ) kuran Ayhan Bilgen, AK Parti’nin Kürt sorununa ilişkin yeni bir süreç başlatabileceğini belirtti.

PKK lideri Abdullah Öcalan’a da dikkat çeken Bilgen, “Sürece onun da dahil edilmeye çalışıldığını düşünüyorum. MHP de ikna edilmeye çalışılıyor” değerlendirmesini yaptı.

“Partiler, ülkenin ortak yarasının tedavi edilmesi ekseninde yaklaşmalı”

Cumhuriyet'ten Gamze Kolcu'nun haberine göre; olası sürecin aktörü ve muhatabı olarak görülen “İmralı’nın, Kandil’in, HDP’nin farklı planları, arayışları olabileceğini” ifade eden Bilgen, “Partiler üstü, kişisel siyasi hesapların üzerinde bir yere oturtabilirsek birlikte çözebiliriz. Partiler bu konuya, kendi öncelikleriyle değil, ülkenin ortak yarasının tedavi edilmesi ekseninde yaklaşmalı” diye konuştu.

Sürece 'amaçsal yaklaşılması' gerektiğini söyleyen Bilgen, “Sorunun nihai çözümü demokratik Anayasa konseptidir. Anayasa şeffaftır, kapalı kapılar arkasında yapılmaz. Böyle olduğunda da kimse ülke bütünlüğüyle ilgili kaygısız da kalmaz” dedi.

MHP'nin idamın kaldırılmasındaki adımını hatırlattı

Bilgen, “MHP’nin ikna edilmesine” ilişkin ise 1999 sürecine dikkat çekti.

Bilgen, “İdamın kaldırılması konusunda doğru bir adım atan MHP, bugün de aynı tutumu takınabilir. Türk milliyetçileri hem cesur olmalı hem de gerçekten ülke sevgisinin gerektirdiği özeni göstererek hareket etmeli” ifadelerini kullandı.

“Muhalefet tuzağa düşmemeli”

“İktidarın yeni bir süreç başlatması” durumuna karşılık muhalefet partilerine de seslenen Bilgen, “‘Sorun yoktur, çözdürtmeyiz, konuşturmayız, dokundurtmayız’ modunda hareket ederlerse siyasi tuzağa düşmüş olurlar. İktidar bloku da dönüp, yeniden kazanmak istediği Kürt seçmene ‘Millet İttifakı’nın Kürtler için söyleyecek sözü yok. Onlara umut bağlamayın’ diyebilir. Muhalefetin bu tuzağa düşmemesi lazım. Ama bunun yanında tersi ihtimal de yok mu? ‘Türk milliyetçisi oy kaybetsin’ diye de denklem kuruyor olabilirler. Ülkenin çıkarları hepimizin siyasi hesabından daha değerlidir” değerlendirmesinde bulundu.