AYM'den 3 siyasi parti hakkında suç duyurusu kararı

Anayasa Mahkemesi, mali denetimlere ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen 3 siyasi parti hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

AYM'den 3 siyasi parti hakkında suç duyurusu kararı

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), As Parti (ASP), Türk ve Dünya Birliği Partisi ve Ülkem Partisi’nin 2019 yılına ait mali denetimlerine ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Partilerin gelir ve giderlerini inceleyen mahkeme, usulsüzlük olduğunu tespit etti.

Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararına göre, 3 partinin kesin hesaplarının denetimi gerçekleştirilemediğinden, ilgili yıla ait hesaplarının da kabul edilmesinin mümkün olmadığına hükmü verildi. AYM tarafından incelenen partilerden biri olan ve emekli astsubayların kurduğu ASP, 2019 yılı kesin hesaplarının incelenmesinde, genel merkezin herhangi bir gelir ve gider göstermediği görüldü. AYM, siyasi partilerin en azından kira ve fatura gibi yönetim giderlerinin olması gerektiğini belirtti. 

Denetime tabi tutulan Ülkem Partisi de 33 ilde örgütlü olan parti genel merkeziyle birlikte 2019 yılına dair kesin hesap bilgilerini sunmadı. Herhangi bir ilde örgütlü bulunmayan, sadece genel merkezi olan Türk ve Dünya Birliği Partisi ise 2019 yılına dair gelir ve giderlerini beyan etmedi.

Yüksek Mahkeme, üç parti hakkında, “Mahkemeye hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması, inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler” nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmaya karar verdi.