AYM'den Aysel Tuğluk'un tahliye kararına ret!

Anayasa Mahkemesi (AYM) eski HDP Van milletvekili Aysel Tuğluk’un yaptığı infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesi yönündeki başvurusunu reddetti.

AYM'den Aysel Tuğluk'un tahliye kararına ret!

Anayasa Mahkemesi (AYM) eski HDP Van milletvekili Aysel Tuğluk'un infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesi yönünde yaptığı başvuruda kararını verdi.

AYM kararında, “Adli Tıp Kurumunun ilgili ihtisas ve üst ihtisas kurullarının başvurucu hakkındaki tıbbi belge ve kayıtları inceleyerek yaptıkları değerlendirmelerde, tutarlı olarak, başvurucunun yaşamını yalnız idame ettirebileceği ve hastalığı nedeniyle infaz ertelemesi gerekmediği belirtilmiştir” ibaresine yer verdi.

AYM böylece Tuğluk’un avukatlarının infaz ertelenmesi ve tahliye taleplerini reddetmiş oldu.

AYM kararında, demansın zamanla ilerleyebileceği, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelebileceği, ceza infaz evinde hayatını yalnız idame ettiremez duruma gelebileceği ihtimali olduğuna da vurgu yapıldı.

Kararın ayrıntıları şöyle:

"Tuğluk'un yaşamının maddi manevi bütünlüğünün korunması için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik tedbir kararı verilmesine, tedbir kararı kapsamında başvurucunun tedavisine devam edilmesinin yanı sıra, nöroloji ve psikiyatri polikliniklerinde düzenli bir şekilde muayenesinin sağlanmasına, hastalığının seyri ve ilerleme durumuna göre belirli aralıklarla cezasının infazının ertelenmesi ve tahliyesinin gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesine, başvurucunun halen Kocaeli 1 Nolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulduğu gözetilerek Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının Anayasa Mahkemesini süreç hakkında gecikmeksizin bilgilendirmesine karar verildi."

1000 Kadın İnisiyatifi’nden açıklama

Öte yandan 1000 Kadın inisiyatifi Aysel Tuğluk’un AYM kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada "Anayasa Mahkemesi kararını kabul etmiyoruz" denilerek, "AYM'nin Tuğluk'un hastalığının ciddi boyutta olduğunu kabul etmesine rağmen etiğe ve insan haklarına aykırı olarak verdiği bu kararı kabul etmiyoruz" denildi.

Açıklamada "AYM tarafından verilen bu karar Tuğluk'un başta tedavi görme hakkı olmak üzere yaşam hakkının ihlalidir" görüşüne yer verildi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Kobani davasında tutuklu bulunan, demans hastası eski HDP Van milletvekili Aysel Tuğluk'un tahliyesine karar vermiş ancak Tuğluk, kesinleşmiş 10 yıllık hapis cezasının infazı devam ettiği için Kandıra F Tipi Cezaevi’nden çıkamamıştı.

Avukatlardan tepki

Bu kararın ardından Aysel Tuğluk'un avukatları yazılı bir basın açıklaması yaptı, AYM kararında çelişkilerin olduğunu savundu.

Dosyada Tuğluk’un sağlık durumunun geldiği aşamayı gösteren çok sayıda belge olduğu ve sağlık durumunun gitgide ağırlaşacağına dair açıklamaların olduğu kaydedildi.

Tuğluk’un avukatları, Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları mekanizmalarının köklü içtihadının zorunlu kıldığı kararı vermekten imtina ettiğii belirtti..

28 Şubat Davası nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırılan ve yaklaşık bir yıldır cezaevinde olan eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in demans nedeniyle tahliye edilmesi tartışmaları alevlendirmişti.

Bir’in tahli edilirken Tuğluk’un tahliye edilmemesine yönelik tepkiler artmış, Tuğluk’un avukatları “Kişiye göre hukuk işletiliyor” demişti.