Azadî Hareketi’nden PKK’ye çağrı

Azadî Hareketi’nden PKK’ye çağrı

Kürdistan İslami Hareketi (Azadî), Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde meydana gelen ve 5 kişinin ölümü ile sonuçlanan patlamanın ardından, PKK’ye şiddete son verme, STK, siyasi partiler ve aydınlara da şiddete karşı durma çağrısı yaptı.

Azadî Hareketi’nden “Şiddet son bulmalı, hak mücadelesi barışçı yöntemlerle sürdürülmeli” başlığıyla yapılan yazılı açıklamada, dün Diyarbakır’ın Kulp (Pasûr) ilçesi kırsalında, orman kesimine giden sivillerin bulunduğu aracın geçişi sırasında yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu 5 kişinin yaşamını yitirdiği anımsatıldı.

“Bu savaşın en çok kaybedeni yine Kürdistan halkı olmuştur”

“Maalesef bu ve benzeri ölüm haberleri ülkemizin gündemini sürekli meşgul etmekte ve bitmek bilmeyen bu üzücü gelişmeler halkımızın huzurunu ciddi anlamda bozmaktadır” denilen açıklamanın devamında, şu sözlere yer verildi:

“40 yıla yakındır devam eden çatışma ve şiddet ortamının hiç bir tarafa kazandırmadığı aksine halka büyük acılar yaşattığı da ortadadır. Çatışmalı süreç devam ettikçe hem masum insanların ölümü hem de sivil demokratik siyasetin önü kapanmaktadır.

Şu ana kadar resmî olmayan rakamlara göre 100 binlerce ölüm, binlerce köyün yakılması, milyonlarca insanın mülteci konumuna düşmesi, sermayenin bölgeden uzaklaşmasıyla bu savaşın en çok kaybedeni yine Kürdistan halkı olmuştur.”

“Çözüm Sürecine geri dönülmelidir”

Kürd ve Kürdistan halkının yasadığı sorunların şiddet eksenli çözülmeye çalışılması sorunu daha da derinleştirip tüm ülkede ekonomik, psikolojik ve toplumsal barışın oluşturulmasına zarar vermektedir. Tüm aksaklıklarına rağmen topluma az da olsa umut veren Kürd Açılımı / Çözüm Süreci denen çatışmasızlık sürecine dönülmelidir.

PKK, halkımıza zarar veren ve haklı taleplerini sabote eden şiddet eylemlerine bir an önce son vermelidir. Bu, Kürdistan halkının yaşadığı ekonomik, siyasi ve sosyal çıkmazların iyileştirilmesi için zaruri bir ihtiyaçtır.

Kürdistan halkının dinamikleri, toplumumuzun vicdanını ve sesini yansıtmaktadır. Bu dinamikler rolünü oynayıp sorumluluğunu yerine getirdikçe halkımızı özgürlük ve huzur ortamına taşıyacaklardır. Bu kirli savaş ve yarattığı tahribatlar karşısında kayıtsız kalmaları, kendilerini anlamsız bir hale sokup varoluş nedenlerini yitirmelerine sebep olacaktır.

STK, siyasî parti ve aydınlara çağrı

Bu nedenlerle, özellikle Kurdistan’daki STK, siyasî parti ve aydınların şiddet ve silaha son verilmesi için bir çağrı yapmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Azadî Hareketî olarak, yaşanan acıların son bulması ve sivil demokratik siyasetin önünün açılması için silahların susması gerektiğini, demokrasinin tesis edilmesi iddiası ile yürütülen bir silahlı mücadelenin demokratik mücadele önünde hem engel hem de büyük bir çelişki olduğunu hatırlatırız.”