Bab ve Cerablus’ta ÖSO'ya kimliği belirsiz hava saldırıları: En az 25 cihatçı öldürüldü

Türkiye'nin kontrolündeki bölgelerde bulunan SMO cihatçılarına ait bazı karargahlar ve petrol noktalarına kimliği belirsiz hava saldırıları düzenlendiği bildirildi.

Bab ve Cerablus’ta ÖSO'ya kimliği belirsiz hava saldırıları: En az 25 cihatçı öldürüldü

Türkiye'nin kontrolündeki bölgelerde bulunan SMO cihatçılarına ait bazı karargahlar ve petrol noktalarına kimliği belirsiz hava saldırıları düzenlendiği bildirildi.

Kimliği belirsiz savaş uçakları, Türkiye ve bağlı cihatçıların kontrolü altında bulunan Cerablus’un güneyindeki Burc köyü ile Bab’ın kuzeyindeki Exterîn köyünü bombaladı.

Bombardımanda petrol rafineleri ve Ehrar El-Şerqiyê çetelerine ait askeri noktaların hedef alındığı belirtildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye'nin kontrolündeki Cerablus'ta bulunan bölgelere toplam 9 hava saldırısı gerçekleştirildi: Tarhine bölgesine 6, Al Kusa bölgesine 2 ve Tel Şair bölgesine de 1 hava saldırısı.

Cerablus ve Bab'a düzenlenen hava saldırıları sonucu kayıplar konusunda herhangi bir bilgi edinilemezken, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) kaynaklarının da Cerablus bölgesinde Yakıt Tankları'nın hedef alındığını doğruladığı öğrenildi.

SMO sözcüsü Türkiye destekli gruplara ait pozisyon veya karargahların hedeflenmediğini ileri sürerken, El Bab askeri konseyi ise bunun aksine bir açıklama yayınladı.

Bab Askeri Meclisi Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada, kimliği belirsiz savaş uçaklarının Türkiye ve bağlı cihatçıların kontrolü altındaki Bab ve Cerablus’a yaptığı bombardımana ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Savaş uçaklarının Cerablus’un güneyi ile Bab’ın kuzeyine bombardıman yaptığının belirtildiği açıklamada, “Bab kırsalındaki Raî ile Burc ve Exterîn köylerine yapılan bombardımanda Türk devletinin ‘Fırat Kalkanı’ adı altında bir araya getirdiği Ehrar El-Şam, Ehrar El-Şerqiya ve Furqet El-Hemza çeteleri hedef alındı. Bombardımanda çok sayıda çete öldü ve yaralandı” denildi.

Yerel ve askeri kaynaklara göre Cerablus ve Bab kırsalında Ehrar El-Şam, Ehrar El-Şerqiya ve Furqet El-Hemza hedefleyen saldırılarda en az 25 SMO cihatçısı öldü ve yaralandı.

Vurulan militanların Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı gruplar içinde yer aldığı kaydedilirken, hava harekatını Koalisyon güçlerinin düzenlemiş olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Ancak militanlardan bazılarının 'saldırıyı Rusya gerçekleştirdi' yorumları yaptığı da gelen bilgiler arasında.

Rojava Network ise, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) istihbarat desteğiyle geçmişte bu tür saldırılar düzenlendiğini ve ABD'nin son hava bombardımanının arkasında olabileceğini kaydetti.

Rusya'nın resmi haber ajansı Sputnik ise Türkiye'nin kontolü altında bulunan Cerablus ve Bab'a gerçekleşen saldırıların arkasında ABD'nin bulunduğunu iddia etti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de saldırıları doğruladı

Gözlemevi (SOHR) Türkiye destekli örgütlerin kontrolünde bulunan bölgelerde kimliği belirsiz hava saldırıları nedeniyle çok sayıda patlamaların gerçekleştiğini belirtti.

Saldırıların Tarhin köyündeki El Hareket bölgesini, Burç köyünü ve Cerablus'un güneyini hedeflediği dile getirilen haberde, Tarhin köyünde bazı sivillerin yaralandığı ve petrol taşıması gerçekleştiren çok sayıda tankerin de yandığı bilgisinin alındığını vurguladı.

Beritan Sarya: Saldırıyı Rusya gerçekleştirdi

Gazeteci Beritan Sarya'nın sosyal medya hesabından gündeme getirdiği iddialara göre, operasyonda IŞİD'in vurulmuş olma ihtimali yüksek. Hava saldırılarını gerçekleştirenin ise Rusya olduğu öne sürüldü.

Sarya'nın paylaşımlarından bazıları şöyle:

"Uçakların 15 dakika önce Minbiç-Cerablus arasındaki Kusa köyünde bir yakıt tankerini vurduğu belirtiliyor. Kusa' da çete gurupları kalıyor. Bu gece yaşanan hava saldırılarının IŞID'e karşı bir operasyon olma ihtimali yüksek. Tr bölgeye İŞİD'i ÖSO üniformasıyla yerleştirmişti.

Çeteler hesaplarında koalisyonun Ahrar Şarqiye noktasını vurduğunu belirtiyor. Ahrar Şarqiye Türk devleti güdümündeki SMO'de yer alan ve içinde çok sayıda İŞİD'linin olduğu bir çete gurubu.

Koalisyon uçakları Türk devletinin işgali altındaki El Bab'ın kuzeyindeki El Burç ve El Ameriye köylerinde bazı noktaları bombaliyor."

Sarya iddialarını şu paylaşımlarla sürdürdü:

"EL Bab'a gerçekleştirilen hava saldırısında Hamza Tugayının bir noktasının da vurulduğu belirtiliyor. Hamza Tugayı Türkmenlerden oluşan direk MIT kontrolünde olan bir çete gurubu ve içlerinde çok sayıda ISIDli bulunuyor.

Kime ait olduğu henüz netleşmeyen savaş uçaklarının Türk devleti işgali altındaki El Bab ve Cerablus şehirlerinde "Suriye Milli Ordusu" bünyesindeki Ahrar u Şam, Hamza Tugayları ve Ahrar Şarqiye çete guruplarının noktalarını vurduğu ve çetelerin onlarca ölüsü olduğu belirtiliyor.

Türk devleti güdümündeki bazı çeteler Bab ve Cerablusa gerçekleştirilen hava saldırılarının Rusya tarafından gerçekleştirildiğini iddia ediyor."

Rojava Network ise, 25 militanın saldırılarda öldürüldüğünü duyurdu. İddialara göre, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) sözcüsü de, Cerablus yakınında yakıt tankı vurulduğunu doğruladı. Bölge, Türkiye destekli güçlerin karargahı konumunda.