Babacan: HDP konusunda altılı masada mutabakat olmayabilir

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 6’lı Masa çalışmalarını değerlendirirken, “ortak cumhurbaşkanı adayının şimdiden açıklanmasının son derece riskli olacağını, karışıklık çıkarabileceğini” söyledi. Babacan, “DEVA Partisi’nin HDP ile görüştüğünü, diyalog yollarının açık olduğunu, ancak 6’lı Masa’nın HDP ile ilişkiyi mutabakatla götüremeyebileceğini” dile getirdi.

Babacan: HDP konusunda altılı masada mutabakat olmayabilir

T24’te yer alan habere göre; Babacan, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, televizyonlar, haber siteleri ve gazetelerden yaklaşık 20 genel yayın yönetmeni ile İstanbul’da bir araya geldi. partisinin çalışmaları; CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin bir araya geldiği 6’lı Masa’nın gündemi ve ülkenin içinde bulunduğu duruma ilişkin görüşlerini dile getirdikten sonra soruları yanıtladı.

Babacan, 2 Ekim’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğindeki buluşmayla başlayacak 2. tur görüşmelerle “6’lı Masa’nın daha hızlı çalışması gereken bir döneme gireceğini” vurguladı. 6’lı Masa’da hiç seçim ittifakının konuşulmadığını, 6 partinin birlikteliğine henüz “ittifak” demediklerini belirten Babacan, “Şu an biz gemileri yaktık, tek başımıza gidiyoruz” dedi. Babacan, ekonomideki kriz iklimini 6 ayda giderebileceklerini, ancak tek haneli enflasyon için 2 yıla ihtiyaç olduğunu belirtti.

“6’lı Masa’da daha hızlı çalışmamız gereken bir dönem”

Babacan’ın açıklamalarından satır başları şöyle: “Diğer partilerle ortak çalışmalardan biri parlamenter sisteme geçişti. Biz eylem planları arasında parlamenter sisteme geçiş çalışmamıza numara vermedik,  diğer partileri bekledik. Daha sonra masaya koyduk, masadan bir mutabakat belgesi çıktı. Yüzde 95'i bizimkiyle örtüşür. İlk ürün oldu 6'lı Masa’da.

Şu anda bu dokümandaki hedeflerin kanun diline dökülmesi, anayasa değişikliğine yansıtılması çalışmaları sürüyor. Seçimlerden sonra anayasa değişikliği paketini hemen sunacak bir hazırlığımız var. 6'lı Masa’nın bir başka konusu seçim güvenliği.

2 Ekim’de 2. tura başlayacağız Sayın Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde. Seçime yaklaştığımız için biraz daha hızlı çalışmamız gereken bir dönem olacak. Birinci turda kazanmak istiyorsak hiçbir parti tek başına yapamaz, demek ki ortak adaylık modeliyle bu işi götürmek zorundayız. Mevcut Cumhurbaşkanı da MHP desteği olmasa 1. turda kazanamazdı.”

“Ortak aday belirlenmeden önce iki gereklilik”

“Ortak aday belirlenmeden önce (parlamenter sisteme) geçiş sürecinin yol haritası ve temel politika alanlarında asgari müştereklerin belirlenmesi gerekiyor. Temel politikalarda asgari müşterekler ortak adayın yol haritası olacak. Mevcut sisteme göre seçilen Meclis ülkeyi parlamenter sisteme geçirene kadar nasıl yönetecek? Yürütme erkinin katılımcılık anlayışıyla ve yetki paylaşımı yapılarak kullanılması gerekiyor. Bu iki prensibi karşılayacak bir yol haritası gerekiyor. Seçilecek ortak aday, ‘Cumhurbaşkanı olarak tek imzayla aklıma geleni yapayım’ diyemeyecek, istişare ve yetki paylaşımıyla çalışacak.

“Ortak aday, masadan da dışardan da çıkabilir”

“(Ortak cumhurbaşkanı adayı 6’lı Masa’dan çıkar mı, sorusu üzerine) Bugün itibarıyla her seçeneğe açığız. 6 genel başkandan biri de olabilir, başka isim de olabilir. Aday konusu 6’lı Masa’da da konuşulmadı, biz partimizde konuşmadık. Bizim sıralamamıza göre, önce ne yapacağımızı konuşalım, sonra adayı. Parlamenter sisteme geçiş süreciyle ilgili bizim 6 ay öncesinden paylaştığımız bir şablon vardı. Her partinin kendi çalışması masada konuşulacaktır. Mesela Cumhurbaşkanı’nın yetkileri önemli, bu yetkiler bir süre kullanılmalı mı, nasıl kullanılmalı, karar verilmesi gereken bir konu.

“6’lı Masa, HDP ile ilişkiyi mutabakatla götüremeyebilir”

(HDP meselesi hiç mi gündeme gelmedi 6’lı Masa’da, sorusu üzerine) Hayır, bu son turda gündeme gelmedi. Gündemimizde geçiş sürecinin yol haritası ve temel politikalar vardı. Daha önce HDP gündeme geldi, son turda gelmedi. Ama biz hHDP ile ayrıca görüşüyoruz. Partimiz kurulduktan sonra genel başkanlar da genel başkan yardımcıları da görüştü. HDP ile diyalog kanallarımız açık, henüz işbirliği alanımız yok. (HDP ile ilişki) 6’lı Masa'nın mutabakatla götürebileceği bir şey olmayabilir. Altı parti var, hepsinin ayrı ayrı politikaları var.”