Bağdat'ın Hewlêr'le diyalog kurma şartları

Bağdat'ın Hewlêr'le diyalog kurma şartları

Bağdat Hükümeti, havayolları, sınırlar, ülkenin doğal kaynakları, Peşmerge Güçleri, güvenlik kurumlarının teslimi, tartışmalı bölgelerin yasal uygulanması ve referandum sonucunun iptali karşılığında Hewlêr ile diyaloğa hazır olduklarını duyurdu.

Bugün 21.10.2017, Irak Başbakanlık sözcüsü Sedi Hedisi'nin yaptığı açıklamada Irak hükümetinin resmi bir Kürt heyetini kabul etmek için bir tarih belirlemediğini ancak tüm taraflarla görüşmek için kapılarının açık olduğunu söyledi.

Hedisi açıklamasına şöyle devam etti: "Kuşkusuz Bağdat şartsız ve koşulsuz görüşmeyecektir. Bağdat'ın şartları Irak'ın bütünlüğü, Kürtlere ait havaalanları, sınır kapıları, maddi kaynakları, peşmerge güçleri, güvenlik güçleri teslim edilmesi, tartışmalı bölgelerde yasalara uyulması ve Kürdistan Bölgesi'nin anayasaya aykırı davranışlara son vermesidir."

Abadi'nin sözcüsü Hedisi, referandumun sonuçları üzerinde bir görüşme yapmayacaklarını ekleyerek şu ifadeleri kullandı: 

"Referandumun sonuçları üzerinde hiç bir şekilde konuşulmayacak. Irak Hükümeti, referandum sonucunun iptal edilmesi için mahkeme kararlarına dayanmaktadır. Federal Hükümet'in onayını alan Parlamentonun kararı ile referandum sonuçları ve Kürdistan Bölgesinin egemenlik haklarına son verilmiştir."