Bağımsız Kürdistan açık denizlerde seyir halinde

Bağımsız Kürdistan açık denizlerde seyir halinde

KRD News Haber Merkezi

İtalyan bandrollü 231 metre uzunluğundaki petrol tankeri Neverland, 650 Bin varil Kürdistan Petrolü ile 2 gün önce Türkiye’nin Ceyhan Limanından ayrıldı.

Rota takip sisteminde kalkış yeri olarak Ceyhan limanı olarak görülen Neverland tankerinin yolculuğunun nerede sonlanacağı konusunda ise bir bilgi verilmemiş durumda. Ancak, rota takip sistemi incelendiğinde geminin olası varış yeri olarak ABD’nin doğu sahilleri olarak tahmin ediliyor.

Kürt petrolünü dünya piyasalarına taşıyan United Kalavryta’nın 3 yıl önceki sancılı yolculuğundan sonra Neverland gemisinin Atlantik okyanusunda seyir etmesi Irak merkezi Hükümeti ile Kürdistan hükümeti arasındaki gergin ilişkileri sorgulanmasına neden oldu.

 2014 yılının Haziran ayından bu yana Bağdat yönetiminin tehditleri nedeniyle Kürt petrolü uluslararası piyasalarda satılamıyordu. Geçtiğimiz gün Türkiye’nin güneyindeki Ceyhan limanından 231 metre uzunluğundaki 650 Bin varil petrol yüklü İtalya bandrollü Neverland gemisinin seyahati, 2014 yılının Haziran ayından bu yana uluslararası piyasalara satılacak ‘İlk Kürdistan’ petrolü olacak.

2014 yılının Haziran ayında Kürdistan Hükümeti ile Bağdat hükümeti arasında Kürdistan Bağımsızlık Referandumunun bir etkisi olarak görülebilir. 25 Eylül tarihinde Bağımsızlık referandumunu gerçekleştirecek olan Kürdistan’ın petrol satışlarında bağımsızlık elde etmek için Irak Hükümetine yaptığı baskıların sonuç verdiğini gösteriyor. Kürdistan Bölgesine federal bütçeden pay vermeyen, uluslararası alıcılara ve şirketlere 3 yıldır Kürt petrollerini almamaları yönünde Bağdat yönetiminin taciz ve tehditlerinin birden bire kesilmesi; Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’nun etkisini ortaya koyuyor.

Haziran 2014'te 1 milyon varil Kürt ham petrolü yükleyen ve Atlas Okyanusunun öbür tarafına çeken tanker United Kalavryta gemisinin Irak hükümetinin tehditleri nedeniyle ABD açıklarında bekletilmesinin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra, Kürdistan petrolü yüklü bir geminin ilk kez Pasifik’in ötesine geçmesi Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’nun başarısı olarak okumak mümkün.

Referandum ilanının ardından Kürt petrolünün Pasifik Okyanusunda seyir halinde olması bir yerde Kürdistan Bağımsızlığının da açık denizlerde seyir halinde olması demektir.

3 yıl önce uluslararası çapta nakliyeciler, tacirler ve ülkeleri; davalar, mahkemeler, ticari anlaşmalar gibi argümanlarla açık bir şekilde tehdit eden ve bunu üst perdeden dile getiren Bağdat yönetiminin Neverland gemisinin rotasına şimdiye dek itiraz etmemesinin altında yatan sebep ise şu anki durum itibariyle açık bir “kabullenme”.

Federal bütçeden yıllardır hak ettiği payı ödemekten imtina eden, bununla birlikte kendi petrolünü dünya piyasalarına sunmasına engel olan merkezi Irak yönetimi, Kürdistan Bağımsızlık Referandumunun yapılacağının ilan edilmesinin ardından “meydan okumaya” son vermesi de düşündürücü.