Bağımsız Kürdistan için proje hazır

Bağımsız Kürdistan için proje hazır

Irak Fazilet Partisi eski Genel Sekreteri Dr. Nedim Cabri, Kürdistan'ın bağımsızlığı ile ilgili bir proje hazırladı.

2013'te Irak'ın Necef kentinde kurulan Rafideyin Diyalog Merkezi'nde farklı etniklerden çok sayıda akademisyen, siyasetçi, entelektüel ve tanınan şahsiyetler yer alıyor.

Rafideyin Diyalog Merkezi'nin temsilcileri, daha önce Irak Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Parlamento Başkanı'nın yanı sıra, Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda Sadr ve Şii Ulusal Koalisyon Başkanı Ammar Hakim ile de biraraya gelmişti.

Başkan Mesud Barzani'nin 11 Mart'ta söz konusu merkezin temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Kürdistan Bölgesi'nin geleceği masaya yatırıldı.

Rûdaw'a konuşan Rafideyin Diyalog Merkezi Sözcüsü Dr. Muhammed Talip, Başkan Mesud Barzani'nin toplantıda iki konuya vurgu yaptığını belirterek, "Barzani iki şey üzerinde durdu. Birinici Bağdat, stratejik derinliğimiz. İkincisi sınırlar kanla değil diyalogla ve müzakereyle çizilir” dedi.

Dr. Muhammed Talip, Barzani'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) kabul gördüğü prensiplere göre Kürt milletinin kendi kaderini tayın etme hakkına sahip olduğunu hatırlattığını söyledi.

Rafideyin Diyalog Merkezi Sözcüsü, Bağdat yönetimi ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sorunlara ilişkin olarak, "Eğer konu ciddi bir şekilde ele alınırsa Erbil - Bağdat arasındaki sorunlar diyalogla çözülebilir” ifadelerini kullandı.

Toplantılara devam edeceklerini dile getiren Dr. Muhammed Talip, Kürdistan Bölgesi'nin mesajını Irak'ın kamuoyu ve yetkililerine ulaştıracaklarını söyledi.

Heyette yer alan Irak Fazilet Partisi eski Genel Sekreteri Dr. Nedim Cabri ise, Başkan Barzani'nin toplantıdaki konuşması şu sözlerle aktardı:

"Mele Mustafa Barzani, Kürdistan Bölgesi için özerklik ve Irak için demokrasi talep etti ancak Bağdat buna bağlı kalmadı. 2003 sonrası da Bağdat'taki yetkililer anayasaya uymadı. Bu yüzden Irak devletinden ümidi kestik.”

Dr. Nedim Cabri, "Başkan Barzani, Bağdat'la anlaşarak bu işi yapacaklarını, bağımsızlık konusunda güç kullanmayacaklarını ve barış içinde çözeceklerinin altını çizdi” ifadesini kullandı.

Cabri, "Kürdistan'ın bağımsızlığına karşı bir duygu söz konusu. Kürtler diğer milletler gibi bağımsız bir devlete sahip olma hakkına sahip” dedi.

Kürdistan'ın bağımsızlığı için bir proje hazırladığını da dile getiren Dr. Nedim Cabri, şunları söyledi:

"Projede Kürdistan devletinin detaylarını ele aldık. Proje ayrıca devletin garantiye alınması, Irak ve bölgeyle ilişkilerini de kapsıyor. Konuyu Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divani Başkanı Fuad Hüseyin ile görüştük. İlerde projenin detaylarını açıklayacağım.”

Irak Cumhurbaşkanı Danışmanı Şerwan Waili, Başkan Barzani ile yapılan toplantı hakkında, "Toplantıda her şey açıkça dile getirildi. Ayrılma ve IŞİD sonrası Kürdistan Bölgesi'nin geleceği konuşuldu. Başkan Barzani, Irak'tan ayrılmak için gerekçelerini anlattı” diye konuştu.

Toplantıda yer alan üniversite öğretim görevlisi Abdülkerim Hasro, "Başkan Barzani açıkça bağımszlık dışında başka seçenekleri olmadığını belirtti” dedi.

Abdülkerim Hasro, "Iraklı heyet, bağımsızlık meselesinin ciddi olduğunu, bazılarının iddia ettiği gibi bir medya propagandası olmadığını anladı” diye konuştu.

rudaw