Bağımsızlık referandumuna katılan Kürt subaylar hakkındaki dava düştü

Kerkük’te, Kürdistan bağımsızlık referandumuna katıldıkları için haklarında “görevden alınarak tutuklanma” talebiyle dava açılan Kürt subay ve polisler “suçsuz” bulundu. Mahkeme davanın düşürülmesine karar verdi.

Bağımsızlık referandumuna katılan Kürt subaylar hakkındaki dava düştü

Konuya ilişkin Kerkük Polis Müdürü Kawe Xerib, referanduma destek veren subayların yargılanma sürecinin 3 yıl önce başladığını ve sürecin askeri mahkeme tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Kerkük’te 46 Kürt subay ve polis memuru hakkında, 25 Eylül 2017’de gerçekleştirilen Kürdistan Bağımsızlık Referandumuna katıldıkları için “Irak İç Kuvvetleri Yasası'nın 29. Maddesinin 2. Fıkrası” uyarınca dava açılmıştı.

Musul Askeri Mahkemesi tarafından yürütülen dava, duruşmalara katılımın kolaylığı için Kerkük’e nakledilmişti.  

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük İl Teşkilatı Başkanı Muhammed Hurşid, bugün görülen duruşmada mahkemenin yargılanan isimlerden hiç birine ceza vermeden davanın düşürülmesine karar verdiğini söyledi.  

Kürt subay ve polisler hakkındaki davayı “siyasi” diye nitelendiren Hurşid, “Bunun dışında yargılanmalarını gerektirecek herhangi bir eylem veya gerekçe yok” diye belirtti.

“Suçsuz Bulundular”

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah da, sosyal medya hesabından, “Referandumlara katılan subay ve polislerin sorunu çözülsün diye Kerkük'e bir heyet gönderdik. Davaları kapatıldı ve suçsuz bulundular. Hala sorunu bulunan subay ve polis memurları bu heyete başvurabilir” açıklamasını yaptı.

“Tutuklama Emrini Çerçeveleyip Duvara Astım”

Hakkında “görevden uzaklaştırılarak tutuklanması” talebi ile dava açılan isimlerden biri de referandumdan önce Kerkük İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü olan Tuğgeneral Serhat Kadir.

Konuya ilişkin açıklama yapan Tuğgeneral Kadir, “Irak İçişleri Bakanlığı ile yürütülen görüşmelerin neticesinde bugün 46 subay ve polis hakkında af kararı alındı. Benimle birlikte üç isim bu kararın dışında tutulduk” dedi.

Başından beri mahkemeye çıkmayı reddettiğini belirten Kadir, “Bağımsızlık referandumuna katıldığın için gurur duyuyorum. Hakkımda çıkarılan tutuklama emrini de çerçeveleyip evimin duvarına astım. Gerçekten beni yargılamak istiyorlarsa aynı mahkeme Erbil’de de var. Erbil mahkemeleri çağırırsa seve seve giderim” diye konuştu.

25 Eylül 2017’de yapılan bağımsızlık referandumunda Kürdistan halkının yüzde 92,73’ü “Evet” oyu kullanmıştı.