Bakan Ahmed: Şengal Anlaşmasını engelleyen PKK’nin varlığıdır

İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Bağdat hükumeti ve uluslararası toplumun Şengal halkına verdiği vaatlerin artık pratikte hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Şengal’de yasa dışı grupların ve PKK’nin varlığı bölgede istikrarsızlık faktörüdür” dedi.

Bakan Ahmed: Şengal Anlaşmasını engelleyen PKK’nin varlığıdır

Başkent Erbil’de, “BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı 20. Yüzyılda Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Hakkındaki Kararının Kürdistan Bölgesi’nde Uygulanması” başlıklı bir toplantı düzenlendi.

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, toplantıya yerli ve uluslararası kadın örgütleri ve yabancı ülkelerin Erbil’deki temsilciliklerinin de katıldığını belirtti.  

Kürdistan Bölgesi Yüksek Kadın Meclisi’nin ikinci dönem çalışma planını toplantıda açıkladığını belirten Ahmed, Kürdistan Bölgesi hükumeti ve ilgili kurumları olarak, uluslararası toplumun da desteği ile bu planı en kısa zamanda hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

“Kabinemiz kadınların aktif katılımına büyük önem veriyor”

Bakan Ahmed, “Kürdistan Bölgesi hükümeti ve sayın Başbakan Mesrur Barzani’nin, gerek Kürdistan Parlamentosu’nda ve gerekse de uluslararası alanda kadın haklarının korunması konusunda alınan kararları uygulamaya bağlı olduğunu bir kez daha dile getirdiklerini anlattı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan tüm toplulukların geçmişte IŞİD savaşı ve diğer güvenlik nedeniyle büyük sorunlar yaşadığını dile getiren İçişleri Bakanı Ahmed, “En çok da Ezidi kardeşlerimiz ebediyen hepimizin, tüm insanlığın unutamayacağı bir felaketi yaşadı. Çünkü IŞİD teröristleri tarafından onlara en büyük vahşet yaşatıldı. Umarım hep birlikte BMGK’nin 1325 sayılı kararının uygulanması, yine kadınların karar mercilerine ve yönetime daha aktif katılması konusunda üstümüze düşeni yaparız. Kürdistan Bölgesi bu konuda çok iyi bir tecrübeye sahiptir. Dokuzuncu hükumet kabinesi bu konuya çok büyük önem veriyor. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi hakkında hazırlanan yeni önerge şu an Parlamentoda ve yakın zamanda karara bağlanması için ciddi bir çaba var” ifadelerini kullandı.

“Yasadışı gruplar Şengal’de istikrarsızlık faktörüdür”

Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesi için Irak hükumeti ve Kürdistan Bölgesi’nde temsilcilikleri olan ülkelerden destek istediklerini belirten Bakan Ahmed, şunları kaydetti:

“Şunu teyit ettik; artık toplantı ve konferans salonlarından çıkmalı, başta Şengal olmak üzere, diğer bölgelerde insanların güvenli ve onurlu bir şekilde evlerine geri dönmeleri konusunda hem Irak hükumeti ve hem de uluslararası toplumun bu halka verdiği sözleri pratikte hayata geçirmeliyiz. Şengal halkı yaklaşık 8 yıldır kamplarda yaşıyor. Şengal Anlaşması’nın şu ana kadar hala uygulanmamış olmasını esefle karşılıyoruz. Bu anlaşmanın uygulanamamasının temel sebebi bazı yasadışı silahlı gruplar ile PKK’nin bölgedeki varlığıdır ki bunlar Şengal’de istikrarsızlık faktörü olmuşlardır. Toplantılarımızın hepsinde Bağdat yönetiminden bu anlaşmanın uygulanmasını engelleyen gerekçeleri ortadan kaldırmasını istedik. Sonuç olarak biz durumun normalleşmesini, halkımızın geri dönmesini istiyoruz. Halkımız artık kamplarda kalarak silahlı ve yasadışı silahlı grupların Şengal’deki varlığının bedelini ödememeli.”

Bir soru üzerine Irak İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’ndan ortak bir heyetin dün Erbil’e gelerek yetkililerle görüştüğünü belirten Reber Ahmed, görüşmelerde Irak’ın karşı karşıya kaldığı güvenlik sorunlarının ele alındığını söyledi.

Reber Ahmed, “Şengal Anlaşmasının uygulanması için her iki tarafın üzerine düşeni yapması gerektiğine vurgu yapıldı. Her iki taraf da PKK ve diğer yasadışı silahlı grupların Şengal ve diğer yerlerdeki varlığının istikrarsızlığa neden olduğu, bu durumun değiştirilmesi gerektiği konusunda hemfikir kaldı” dedi. /Rudaw