Başkan Mesud Barzani’den Ekito Bayramı mesajı

Başkan Mesud Barzani, Kürdistan ve Irak’taki Süryani, Keldani ve Asurilerin Ekito Bayramını kutladı.

Başkan Mesud Barzani’den Ekito Bayramı mesajı

Başkan Mesud Barzani, Aşuri, Keldani ve Süryanilerin yılbaşı olan Ekito Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Barzani’nin mesajı şöyle:

“Süryani Babili yeni yılı ve Akito bayramı vesilesiyle, Kürdistan, Irak ve tüm dünyadaki Süryani, Keldani Asuri kardeşlerime en içten tebriklerimi sunarım. Yeni yılın bölge ve dünyada hayır, mutluluk, bereket ve barış getirmesi temennisinde bulunuyorum.

Bu vesileyle Keldani, Süryani, Aşuri ve Kürdistan’daki tüm bileşenler ile insanlığın bizi bir araya getirdiğini  vurgulamak istiyorum.

Kürdistan'daki tüm dini ve etnik unsurlar arasında bir arada yaşama ve kardeşlik kültürünün güçlendirilmesi ve derinleştirilmesine olan ihtiyaç kendisini hissettirmektedir.

Tüm bayramlarımızın huzur, neşe ve mutluluk içinde geçmesini dilerim.”

Ekito veya Akitu bayramı

Binlerce yıldır aralıksız bir şekilde kutlanan Süryani, Asuri, Keladani halkının yeni yılı, baharın gelişi, bereketi ve dirilişi sembolize eden Ekito veya Akitu Bayramı'nın bu yıl 6772’incisi kutlanıyor.

Dünyanın en eski bayramı olan 1 Nisan Ekito Bayramı, Sümer, Akad, Babil, Asur, Aram ve Kalde dönemlerinde görkemli etkinliklerle kutlanmaktaydı.

Ekito Bayramı, doğanın canlanışı, bereketi, yeni yaşamı ve dirilişi sembolize ediyor.

Ancak Süryani, Asuri, Keldani’lerin “Bethnahrin” dediği Mezopotamya’da bu halkların baskı altına alınması, katliamlara uğraması sonucu bu bayram ihtişamını kaybetse de günümüze kadar kutlanmaya devam etti.

Ekito Bayramı, 18 Mart' dan 1 Nisan'a kadar süren bir süreç içerisinde devam eden etkinliklerin sonunda kutlanır.