Barzani: Kürdistan halkı bağımsızlık konusunda kararını kendisi verecek

Barzani: Kürdistan halkı bağımsızlık konusunda kararını kendisi verecek

Başkan Barzani, uluslararası kuruluş temsilcileri ve Avrupalı bazı araştırmacı ve öğrencilerden oluşan yabancı heyeti kabulünde Kürdistan halkının referandum ile bağımsızlık konusunda kararını vereceğini söyledi.

Avrupa’dan bazı araştırmacı ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu uluslararası kuruluş temsilcileri heyeti, referandum ve bağımsızlık konularını görüşmek için başkent Erbil’deki Başkanlık Konutunda Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’yi ziyaret etti.

Görüşmede konuşan Başkan Barzani, yakın tarihe kadar Bağdat hükümetlerinin Kürdistan halkını karşı gerçekleştirdiği uygulamaları hatırlatarak, Irak devletinin Kürdistan ve Irak halkları birlikte yaşamı üzerinden oluşturulduğunu ancak bu ortaklığın pratiği yansıtmadığını söyledi.

“Kürdistan komşu ülkelerle barış içinde kalacak”  

Bağdat’ın Erbil’le ortaklığı bir kenara atarak ve anayasayı görmezden gelmelerinin beklenemeyeceğini vurgulayan Kürdistan Başkanı, Kürdistan halkının 100 yıllık geçmişte yaşadığı acı tecrübeler neticesinde artık gelecekte savaş ve şiddet sarmalına girmeye razı olamayacağının altını çizdi.

Kürdistan halkının meşru haklarını elde etmek istediğini ve bu isteğini şiddetten uzak bir şekilde barışçıl yöntemlerle gerçekleştirmek istediğini dile getiren Başkan Barzani, referandum ile bağımsızlığa doğru gidilen bu süreçte Kürdistan’ın hem bölgedeki halklar hem de Kürdistan’a komşu ülkelerle barış içerisinde kalacağını vurguladı.

“Kürdistan birlikte yaşam için bölgede model olacak”

Konuk heyetin Kürdistan’daki siyasal sistem, referandum, Kürdistan’daki etnik ve dini oluşumların durumu ve gelecekte ortaya çıkabilecek olumlu olumsuz gelişmeler hakkındaki sorularını da yanıtlayan Başkan Barzani, Kürdistan’ın birlikte yaşam için bölgede model ülke olacağının garantisini verebileceğini belirterek, “Kürdistan’daki etnik ve dini azınlıklar nasıl yaşamak isterlerse biz onlarla o imkanları sağlayacağız.” dedi.

Kürdistan idaresine bağlı olmayan ve “Tartışmalı bölgeler” diye tabir edilen Kürdistan topraklarının durumunun ne olacağıyla ilgili sorulara ise Başkan Barzani, “Bağdat hükümetleri, bu bölgelerde referandum ile istedikleri idareye bağlanmalarının belirtildiği anayasanın 140. Maddesini uygulamadı. Bu bölgelerdeki vatandaşlar 140. madde çerçevesinde bağımsızlık referandumuna katılacaklar ve herkese düşen görev bu bölgelerdeki vatandaşların vereceği karara saygı göstermektir.