Barzani'den 'Demirtaş ve HDP milletvekilleri serbest bırakılsın' çağrısı

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Türkiye'de oluşabilecek yeni bir 'barış süreci' için HDP Eşbaşkanı Demirtaş ve tutuklu diğer vekillerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Barzani'den 'Demirtaş ve HDP milletvekilleri serbest bırakılsın' çağrısı

Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung'dan Michael Martens'e konuştu.

Başkan Barzani'nin, bağımsızlık referandumu için, "Bu bizim doğal hakkımız” sözlerine yer veren gazete, Türkiye ve İran'ın Kürdistan'ın bağımsızlığıyla ilgili endişelerinin sorulması üzerine, "Bu konu, Bağdat'la aramızdaki bir iç meseledir. İran ve Türkiye'yle hiçbir ilgisi yoktur. Bir ulusun kendi geleceğine karar vermek istemesinin, demokrasi ve insan haklarına aykırı hiçbir yanı yoktur” ifadelerini kullandığını yazdı.

Gazete, "Iraklı Kürtler bağımsızlıktan yana, Tahran ve Ankara ise Kürtler için bağımsız bir ülkeye giden yolu kapatmak istiyor. Ancak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, bu hedef için referanduma gitmek ve Kürdistan'ı Irak'tan ayırmak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gazete ayrıca Başkan Barzani'nin, "Bu referandumu yapmak için hiç kimsenin izin ve müdahalesine ihtiyacımız da yoktur” sözlerine de yer veriyor.

Irak ve Suriye'nin sınırlarının anlamsız hale geldiğini belirten Başkan Barzani, gazetede yer alan sözlerine şöyle devam ediyor: "Artık Suriye ve Irak'ta nasıl birleşik bir ülkeden söz edebiliriz? Siyasetçilerin büyük çoğunluğu, bu iki ülkenin resmi sınırlarının hiçbir anlamının kalmadığını, bunun geçmişte kaldığını biliyor. Irak'ın güçlü bir merkezi yönetiminin olduğu dönemler eskide kaldı.”

Türkiye'nin Ortadoğu ve bölgedeki rolü hakkında ise Barzani, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rolüne dikkat çekerek, Kürtlerin Suriye'de Türkiye'nin endişelerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini kaydetti.

"Erdoğan güçlü bir duruş sergiledi. Kürtlerle Türkler arasında barışı getirebilecek yegane siyasetçi oydu. Ancak maalesef Türkiye'de yeni gelişmeler ortaya çıktı” diyen Kürdistan Başkanı, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve diğer vekillerin serbest kalmasının "barış sürecinin” çıkarına olacağını ifade etti.