Barzani: Kürdistan Bağımsızlık referandumu için kimseyi beklemeyecegiz.

Hafta sonu Türkiye'ye kritik bir ziyarette bulunacak olan Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, ziyaret öncesi Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği mülakatta önemli açıklamalarda bulundu.

Barzani: Kürdistan Bağımsızlık referandumu için kimseyi beklemeyecegiz.

Türkiye'de sekteye uğrayan barış ve çözüm süreci ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Başkan Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorunu ve barış için Türkiyeli diğer tüm siyasilerden daha cesaretli olduğunu vurgulayarak, "Sayın Erdoğan, Kürtlerle Türkleri, barış süreciyle birleştirmeye çalışan tek siyasetçi olmak istese de, maalesef Türkiye'de yeni gelişmeler yaşandı” dedi.

DEMİRTAŞ VE ARKADAŞLARI SERBEST BIRAKILMALI

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer HDP'li parlamenterlerin tutuklanmasına da değinen Barzani, Selahattin Demirtaş ve diğer vekillerin serbest kalmasının sekteye uğrayan barış sürecinin yeniden başlamasına hizmet edeceğini söyledi.

BAĞIMSIZLIK MESELESİ ERBİL İLE BAĞDAT ARASINDA

Kürdistan'ın bağımsızlığı meselesine de değinen Başkan Barzani, bunun Erbil ile Bağdat arasındaki bir mesele olduğunu, İran ve Türkiye ile ilgili olmadığını vurguladı. Bağımsızlık referandumunun demokrasi ve insan hakları prensiplerine aykırı olmadığını ve bizatihi bu prensiplerin bir gereği olduğunu vurgulayan Barzani, bunun için kimsenin kendilerine zaman tanımasını beklemediklerini söyledi.

SURİYE VE IRAK'IN SINIRLARININ ANLAMI KALMADI

Irak ve Suriye için artık birleşik ülkeler denemeyeceğinin belirten Barzani, "Birleşmiş Milletler Suriye ve Irak'ta nasıl birleşik ülkeler olarak söz edebilir? Siyasetçilerin büyük çoğunluğu, Suriye ve Irak'ın yasal sınırlarının hiçbir anlamının kalmadığını biliyorlar. Irak'ın güçlü bir merkezi yönetime sahip olduğu dönemler çok eskide kaldı” ifadelerini kullandı.