"Barzani'nin her zaman Kürt devleti düşüncesi vardı"

"Barzani'nin her zaman Kürt devleti düşüncesi vardı"

Gazeteci Hasan Cemal çözüm süreci üzerine kaleme aldığı son kitabında, Kürt liderlerin çözüm süreciyle ilgili düşünce ve yaklaşımlarını ele alıyor.

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani ve Kürdistan Yurtseverler(YNK) Lideri Celal Talabani ile yaptığı görüşmelerin de yer aldığı kitapta Cemal, Başkan Barzani ile olan ilk anısına yer veriyor. 

Kürt liderlerle yaptığı görüşmelerin yanı sıra Kürt meselesi üzerine analiz ve araştırmaların da yer aldığı kitapta, “Barzani ile ilk görüşmem 1993 yılında Duhok’ta oldu. Ona Kürt devleti düşüncen var mı diye sordum. ‘Evet’ cevabını aldım” diyen Cemal, Başkan Barzani ile 2003 yılında Saddam devrildikten sonra tekrar görüştüğünü aktardı.

Cemal, Saddam devrildikten sonra Başkan Barzani ile yaptığı röportaj için, “İlk görüşmemden 10 yıl sonra 2003 yılının Mayısında Barzani ile Selahaddin’de görüştük. Kendisine tekrar Kürt devleti düşüncesi olup olmadığını sordum. Tekrar “evet” yanıtını aldım. Sonraki yıllarda aynı soru sorulsa yine cevabı değişmez” ifadelerini kullandı.