Başbakan Barzani:Körfez’de yaşanan sorunlar Kürdistan’ı etkilemez

Başbakan Barzani:Körfez’de yaşanan sorunlar Kürdistan’ı etkilemez

Başbakan Neçirvan Barzani, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize ilişkin, “Körfez’de yaşanan sorunların Kürdistan’ı etkileyeceğini sanmıyoruz” dedi.

Başbakan Neçirvan Barzani, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Rûdaw muhabirinin, “Körfez Ülkeleri’nde yaşanan sorunlara ilişkin ne düşünüyorsunuz?” sorusuna Başbakan Barzani şu yanıtı verdi:

“Körfez’de yaşanan sorunların Kürdistan’ı etkileyeceğini sanmıyoruz. Taraflar arasında yaşanan sorunların diyalogla çözülmesini umut ediyoruz.”

Kürdistan Bölgesi, 3 Haziran’da Rus enerji firması Rosneft ile üretim, ticaret, lojistik ve altyapı konusunda 20 yıllık bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmaya ilişkin konuşan Başbakan Neçirvan Barzani, “Rosneft Kürdistan’ın petrolünü satın alıyor. Firma, bizden aldığı petrolü Almanya’daki tesislerde işletecek” dedi.

Başbakan Barzani, Rosneft’in Kürdistan Bölgesi’ne 3 milyar dolara yakın yatırım yaptığını belirtti.

Rusya ziyaretinde Rus lider Vladimir Putin ile bağımsızlık konusunun konuluşup konuşulmadığına dair Başbakan Barzani, “Bağımsızlık meselesini konuşmadık” dedi.

Danagaz’la yaşanan sorunlara da değinen Barzani, “Yaşadığımız sorun şimdiye kadar çözülmedi. Sorunun kimler tarafından çıkarıldığını da biliyoruz” diye konuştu.

Yakın zamanda Bağdat’a gideceklerini söyleyen Başbakan Barzani, “Tarih henüz belli değil. Bağdat ile bir araya gelmeye hazırız. Irak Hükümeti ile anlaşmak istiyoruz” diye konuştu.

Neçirvan Barzani, Rosneft ile yapılan anlaşmanın bazı kesimler tarafından farklı yorumlamasına ilişkin ise şunları söyledi:

“Hükümette yer alan ve hükümeti eleştiren bazı partilerin kendilerini düzeltmeleri gerekiyor. İki yüzlü olmaktan ve halkı kandırmaktan vazgeçin!”