Başbakan Mesrur Barzani: Bağdat ile sorunlar birkaç ay içinde çözülebilir

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Federal Hükümeti ile petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlığın petrol-gaz yasası üzerinde anlaşmaya varılmasıyla aylar içinde çözülebileceğini söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani: Bağdat ile sorunlar birkaç ay içinde çözülebilir

Irak Başbakanı Muhammed el-Sudani ile geçen hafta Bağdat'ta yaptığı görüşme sonrasında  konuşan Başbakan Mesrur Barzani, federal hükümetin Kürdistan Bölgesi’nde üretilen petrol ve gaz gelirlerinin kontrolü için başlattığı mahkeme işlemlerini şimdilik dondurma taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Başbakan, Bağdat'tan yapılacak düzenli bütçe ödemelerine ilişkin anlaşmanın, bölgedeki uluslararası petrol şirketlerine olan borçlar ve memur maaşlarının ödenmesindeki birikmiş yükü hafifletmesine yardımcı olacağını söyledi..

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nun oturum aralarında Reuters'e konuşan Başbakan Barzani, "Kürdistan Bölgesi üzerindeki tüm bu baskıların şimdilik durdurulması ve gaz-petrol yasasını çıkarana kadar bekleyeceğiz" dedi

Bu anlaşmaya varılana kadar, iki taraf petrol sahası yönetimi, petrol satışları ve gelir paylaşımı konularında işbirliği yapacağını belirten Başbakan,- ki bu da eninde sonunda bütçenin de resmileştirileceğini sözlerine ekledi.

Barzani, gaz-petrol yasasıyla ilgili anlaşmanın zamanlaması sorulduğunda, bunun aylar içinde olacağını belirterek"Altı aylık bir zaman çerçevemiz vardı. Bunun gerçekçi olup olmayacağını bilmiyorum... Ama bunu mümkün olan en kısa sürede yapabileceğimizi umuyorum" şeklinde değerlendirdi.

Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmazlık, geçen yıl Şubat ayında federal mahkemenin Kürdistan bölgesinin petrol ve gaz sektörünün yasal temellerini anayasaya aykırı bulan bir kararının ardından patlak vermişti.

Irak anayasasına göre Kürdistan Bölgesi'nin ulusal bütçenin bir kısmını alma hakkı var. Ancak 2014'te Kürdistan Bölgesi 140 . maddenin belirlediği "tartışmalı bölgeler” ve  Kerkük'te başlıca kuzey petrol sahalarının kontrolünü IŞİD’den geri alıp buradan bağımsız olarak ham petrol satmaya başlayınca anlaşma bozuldu.

2018'de Haşdi Şabi güçleri, KYB ile anlaşarak petrol şehri Kerkük de dahil olmak üzere tartışmalı bölgeleri ele geçirdi. Bağdat bazı bütçe ödemelerine yeniden başladı, ancak ödenekin büyük kısmında kesintiye gitti. Irak federal hükümeti, yerel mahkeme kararları ve uluslararası tahkim tehditleri de dahil olmak üzere Kürdistan Bölgesi’nin gelirlerini kontrolü altına almaya çalıştı.

Açmaz, Kürdistan Bölgesi'nin kendi topraklarında faaliyet gösteren uluslararası petrol şirketlerine (IOC) ve binlerce yerel çalışana ödeme yapma kabiliyetini etkiledi.

Barzani, "IOC'lerin ve petrol tüccarlarının, Kürdistan Bölgesi'nin şirketlere olan borcunu ödemeye son derece kararlı olduğunu bilmelerini her zaman sağladık" ifadelerini kullandı.

Bağdat ile anlaşmaya varıldığında, Başbakan " Kürdistan Bölgesi ödemeleri hızlandıracak ve şimdiye kadar tolere ettikleri açığı kapatabileceğimizden emin" dedi.