Başbakan Mesrur Barzani Davos Zirvesi'ne katılıyor

Başbakan Mesrur Barzani İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşen Dünya Ekonomik Formu’na katılıyor.

Başbakan Mesrur Barzani Davos Zirvesi'ne katılıyor

Davos kasabasında her yıl gerçekleşen Dünya Ekonomi Formu enerji krizi gölgesinde gerçekleşiyor.

16 Ocak’ta başlayan ve 20 Ocak’a kadar sürecek olan zirveye Irak ve  Kürdistan Bölgesi’nden üst düzey yetkililer katılıyor. Zirveye Kürdistan Bölgesi’nden Başbakan Mesrur Barzani katılırken  Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Maliye Bakanı Teyf Sami Irak heyetini oluşturuyor.

 130 ülkeden 50'si devlet ve hükümet başkanı olmak üzere 2 bin 700'den fazla katılımcının katışacağı  zirvede, iklim değişikliği, enflasyon, gıda güvenliği, açlık, terör ve Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji, işgücü gibi birçok konu düzenlenen oturumlar ve konferanslarda ele alınacak.

Bu yıl 53’üncüsü düzenlenecek olan zirvede, dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların üstesinden gelmek için çözümlere ve kamu-özel işbirliğine odaklanılacak.

Davos Dünya Ekonomik Forumu'nun bu yılki teması "Bölünmüş Bir Dünyada Uyum".

Dünya Ekonomi Formu Başkanı Klaus Schwab yaptığı açıklamada "Dünyanın bölünmesinin ana nedenlerinden biri koordinasyon eksikliğidir. Bu, toplumdaki bölünmeyi artırıyor" dedi.

Zirve, sırasında protestoların düzenlenmesi beklenirken, İsviçre zirvenin güvenliği için polise ek olarak 5 bin asker görevlendirdi. Davos kasabasına geçen kara ve demir yolları sıkı şekilde denetlenecek.

Davos zirvesi nedir?

1970 yılında başlayan Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl 50. yıldönümünü kutluyor. Organizasyonun vizyonu 'Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek' olarak özetleniyor. Her yıl, İsviçre'nin kayak merkezlerinden birisi olan Davos kasabasında düzenlenen Forum'da, dünya liderleri, uluslararası şirketlerin yöneticileri, akademisyenler ve yardım kuruluşlarının temsilcileri bir araya geliyor, iklim krizinden gelir adaletsizliğine dünyanın sorunlarına çözümler arıyor. Davos zirvesi olarak da adlandırılan bu organizasyon, aynı zamanda birçok isim için kapalı kapılar ardında toplantılar yapma fırsatı da sunuyor. İş anlaşmaları görüşülüyor, ülke liderleri gündemlerindeki konuları ele alıyor.