Başbakan Neçirvan Barzani: Kürdistan pazarına güven artacak

Başbakan Neçirvan Barzani: Kürdistan pazarına güven artacak

Başbakan Neçirvan Barzani, Rosneft ile yaptıkları enerji anlaşmasına ilişkin, “Bu anlaşmayla dünyanın Kürdistan Bölgesi pazarına güveni artacak” dedi.

Başbakan Barzani ve beraberindeki heyet, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) nedeniyle Rusya’da bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Rus enerji şirketi Rosneft’le “stratejik işbirliğini genişletme” konusunda bugün anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Başbakan Neçirvan Barzani’nin Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinden önce Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hewrami ile Rosneft İcra Müdürü Igor Sechin arasında imzalandı.

Anlaşmaya ilişkin Rûdaw’a konuşan Neçirvan Barzani, şunları söyledi:

“Rusya’nın büyük firmalarından olan Rosneft ile uzun vadeli bir anlaşma imzaladık. Yaptığımız bu anlaşma, Kürdistan’da bir süredir enerji alanında yaşanan sorunların çözümünü ve Rusya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyor.

Söz konusu anlaşmayla Kürdistan Bölgesi’nde memur maaşların ödenmesindeki aksaklığı ve ev sahipliği yaptığımız 1 milyon 800 göçmenin sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu anlaşmayla dünyanın Kürdistan Bölgesi pazarına güveni artacak.”

Barzani, işbirliği anlaşmasının uzun vadede Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik alt yapısıyla ilişkili olduğu da vurguladı.

Başbakan Barzani, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesine ilişkin ise, “İki taraf arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve IŞİD’le savaşı görüştük. Yapılan anlaşma enerji ve birçok alanda ülkelerin Kürdistan Bölgesi’nde yatırım yapmasını sağlayacak” diye konuştu.