Başbakan Yardımcısı Bozdağ'dan 'Efrin' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bozdağ'dan 'Efrin' açıklaması

Türkiye hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ  Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

Bozdağ, Efrin ile ilgili soruya da "Her türlü senaryoya hazırız. Türkiye bölgede terör koridoruna asla izin vermeyecek" dedi.

Suriye’de olup biten her şeyin Türkiye’nin doğrudan ulusal güvenliğini ilgilendirdiğini söyleyen Bozdağ, “Bir terör örgütünün başka bir terör örgütü kullanılarak ortadan kaldırılması doğru değildir. Terör örgütleri ile devletler bir terör örgütünü kullanarak mücadele etmek yerine kendi güçleriyle mücadele etmesi doğru yöntemdir. PYD, YPG, PKK terör örgütleri ile bölgede bir istikrar, huzur sağlanması söz konusu olamaz. Türkiye bu konuda uyarılarını dostane bir şekilde yapmıştır. Türkiye bu bölgede bir terör koridoru oluşturulmasına ve bölgede oldu bittilere göz yummayacaktır.

Türkiye’nin ulusal güvenliğine karşı tehdit olması halinde tehdidin niteliğine göre Türkiye her türlü senaryoya hazırlıklıdır. Ülkemizin ve milletimizin güvenliğini ve çıkarlarına korumak için atılması gereken adımları atma konusunda Türkiye’nin bir tereddüdü olmayacaktır. Afrin’de PYD, YPG terör örgütünün varlığı söz konusu ve oradan Türkiye’ye zaman zaman taciz atışları yapıldığını biliyoruz. Türkiye bütün bunların hepsine misliyle mukabele etmiş ve bundan sonra da edecektir. Buradan Türkiye’nin aleyhine farklı hareket söz konusu olduğunda Türkiye bunun karşılığını ağır şekilde verecektir. İdlip ve Afrin’de basında pek çok şey yazılıyor.  Orada da Heyeti Tahrir Şam’ın İdlip’te kontrolü ele geçirmesi başkaca o bölgeye unsurların kayması ve orada olabileceklere dair Türkiye bütün imkan ve kabiliyetleriyle olayı yakından takip etmektedir” ifadelerini kullandı.

Telafer'e operasyon

Bir basın mensubunun, “Irak ordusunun Telafer’de DEAŞ’a yönelik başlattığı operasyona Türkiye destek verecek mi?” sorusunu Bozdağ, şu cevabı verdi:

“Telafer, neredeyse tamamının Türkmenlerden oluştuğu bir kent. Burada DEAŞ terör örgütünün bir hakimiyeti var. Türkiye olarak biz bölgenin DEAŞ terör örgütünden temizlenmesini ve oranın sahiplerine bırakılmasını önceledik. Irak, Amerika, Rusya, İran ve diğer bütün muhataplar ile yapılan görüşmelerde bunu en üst düzeyde dile getirdik. Şu anda orada bir hava harekatı başlamış durumda. Koalisyon güçleri DEAŞ terör örgütünün kullandığı hedefleri vurmaya başladı. Telafer’e komşu bazı köylerde de Irak ordu birlikleri bir harekat başlatmış durumda. Türkiye burada bölgenin demografik yapısı ve inançsal durumunun da dikkate alınması gerektiğini hep söyledi. Haşdi Şabi milislerinin bölgeye girmemesi gerektiği konusunda hassasiyetle durdu. Şu anda da Haşdi Şabi birlikleri bölgeye girmediler, dış çevreden bir güvenlik tedbiri alıyorlar. Telafer’in merkezi Irak ordu birlikleri tarafından DEAŞ terör örgütünden temizlenmek üzere bir operasyon başladı. Türkiye’de burada olup biten her şeyi yakından takip ediyor. Kısa bir sürede bu bölge DEAŞ terör örgütünden arındırılmış olacaktır.”