Başbakan'dan Bağdat'taki Kürt Kürdistani taraflar çağrı: Ulusal sorumlulukla hareket edin

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Parlamentosunda Irak 2023, 2024 ve 2025 yılı bütçelerinin görüşüldüğü oturumda, Bağdat'taki Kürt fraksiyonlara “ulusal sorumluluk” ve Kürdistan’ın “anayasal haklarını” koruyacak bir tavır içerisinde olma çağrısı yaptı.

Başbakan'dan Bağdat'taki Kürt Kürdistani taraflar çağrı: Ulusal sorumlulukla hareket edin

Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Başbakan Mesrur Barzani, “Kürt fraksiyonlarının,  bütçe tasarısını oylama sürecinde ulusal sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerini umuyor, Kürdistan Bölgesi’nin konumunu zayıflatmayı amaçlayan çabalara karşı durarak, Kürdistan Bölgesi’nin statüsü, anayasal ve mali haklarını korumalarını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu’nda dün başlayan bütçe görüşmelerinde, 3 yıllık bütçenin 6 maddesi onaylandı. Özellikle Kürdistan Bölgesi’ni ilgilendiren maddelerle ilgili anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Parlamento'da 2023, 2024 ve 2025 yılı bütçelerinin görüşüldüğü oturumda, sadece 6 madde onaylanırken bütçenin kalan maddeleri, öğleden sonraki oturumda oylamaya sunulacak.

Söz konusu bütçede Kürdistan Bölgesi’ni ilgilendiren maddelerle ilgili anlaşmazlık yaşanıyor.

Irak Hükümeti, 2003 yılından sonra ilk defa üç yıllık bütçe hazırlayarak Parlamento'ya göndermişti.

Bütçe görüşmeleri ve Kürdistan Bölgesi’nin payı

Irak Bakanlar Kurulu, 13 Mart’ta gerçekleştirdiği toplantıda 2023, 2024 ve 2025 yılı bütçe yasa tasarısını onaylayarak Parlamento’ya gönderdi.

Bu yılki Irak bütçesi, tahmini 197 trilyon 828 milyar Irak dinarını aşan büyüklüğüyle 2003'ten bu yana en büyük bütçe olarak kabul ediliyor.

Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı 12,67 olarak belirlendi.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu, 25 Mayıs’taki toplantıda Kürdistan Bölgesi'nin payına ilişkin değişiklikleri içeren 13 ve 14’üncü maddeleri onayladı. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ise bu değişikliğe sert bir şekilde karşı çıktı.

Bahsi geçen maddelerde, Kürdistan petrolünün yurt içinde satımı için Irak’ın resmi petrol şirketi SOMO’ya teslim edilmesi öngörülüyor.

Önceki anlaşmaya göre, Kürdistan petrolünün yurt içinde satışı Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin tasarrufunda bulunuyordu.

Söz konusu maddelerde, Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük ve Ninova'dan petrol çıkarması ve satışının engellenmesi de var.

Diğer maddeler ise şunlar:

- Kürdistan Bölgesi vilayetlerinin bütçesine razı olmaması halinde Bağdat'tan payını doğrudan almalarına imkan verilmesi.

- Kürdistan Bölgesi'nin sınır kapıları ile gümrüklerin ortak yönetilmesi.

- Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin geçmişte IŞİD saldırıları nedeniyle memurlara ödemediği maaşları her ay yüzde 10 oranında ödemesi.