Neçirvan Barzani'den PKK Açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın başkent Erbil'e yaptığı ziyaretini Rûdaw'a değerlendiren Başbakan Neçirvan Barzani, önemli açıklamalarda bulundu.

Neçirvan Barzani'den PKK Açıklaması

Başbakan Neçirvan Barzani, "PKK'nin Şengal'de bulunması bölgenin kalkınması ve istikrarı önünde engeldir” dedi.

Neçirvan Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı ile yapılan toplantıda Başkan Mesud Barzani'nin Fransa'nın siyasi ve askeri yardımlarının devam ettirmesini talep ettiğini belirterek, "Musul sonrası da Irak'taki bütün etnik grupların başarılı olacağı bir çözüm için siyasi meselenin göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulandı” dedi.

"Ziyaret başlı başına önemli bir mesajdır” diyen Başbakan, şunları söyledi:

"Fransa Cumhurbaşkanı 2 yıl önce buraya geldiğinde çok kötü bir durum söz konusuydu, IŞİD Erbil'e 30 kilometre uzaklıktaydı. Kendisi Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret eden ilk cumhurbaşkanıydı. Aradan 2 yıl güçtikten sonra onun tekrar Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmesi Fransa'nın bölgeye karşı sahip olduğu duygu ve desteğin bir göstergesidir.

Şehit peşmergelerin kanı ve uluslararası destekle IŞİD'in işgal ettiği böglelerin büyük bir bölümünü yeniden kurtarabildik. Mevcut savaşta Kürdistan Bölgesi ve Irak'a destek verenlere teşekkür ediyoruz. Onlar da bu açıdan Kürdistan Bölgesi'ni destekleyeceklerini yinelediler.”

Fransa'nın Kürdistan'ın bağımsızlığı desteklemesi konusunda ise Başbakan Barzani, şöyle devam etti: "Bu konu daha çok kendimizle ilgili. Ancak bu aşamada önemli olan Fransa'nın geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Kürdistan Bölgesi'ni desteklemeye devam edeceğini açıklmasıdır. Fransa Cumhurbaşkanı açık bir şekilde söylediği buydu. Kendi kaderini tayin etme veya başka bir şey değil. Toplantıda genel olarak desteklerini dile getirdiler.”

Kürdistan Bölgesi Başbakanı IŞİD'den kurtarılan bölgelerin kalkınması konusunda şöyle konuştu: "Bu bölgeler konusunda yardım talep ettik. Ama yardıma ihtiyacı olan sadece o bölgeler değil. Ama doğrusu önce 1 milyon 800 bin göçzedeyi ağırlayan Kürdistan Bölgesi desteklenmeli. Kurtarılan bölgelerin yeniden inşası konuşulmadan önce çok sayıda insanı ağırlayan Kürdistan Bölgesi'nin nasıl desteklenmesi konuşulmalı.”

Şengal'de bulunan PKK'ye bağlı güçlere ilişkin Başbakan Barzani şunları kaydetti: "Bizim politikamız açık, biz daha önce Şengal halkını IŞİD teröristlerinden kurtarmak için yardım eden bütün güçlere teşekkür ettik. Şimdi PKK'nin Şengal'de bulunması bölgenin kalkınması ve istikrara engel teşkil eden bir faktör. Bu yüzden PKK'nin çekilmesini ümit ediyoruz. Hem PKK'nin hem de Kürdistan'ın hem de bölgenin menfaati bu yönde.”

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, resmi ziyaret kapsamında başkent Erbil'e geldi. Başkan Mesud Barzani ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı savaş cephesini ziyaret etti.