Başkan Barzani: Kürdistan Bölgesi seçimleri zamanında yapılmalı

Başkan Mesud Barzani BM’nin Irak temsilcisi ile yaptığı görüşmede Kürdistan Bölgesi seçimlerinin zamanında yapılması gerektiğini belirterek, bileşenlerin irade ve çıkarlarının gözetilmesini, onların istemi dışında bir formülün dayatılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Başkan Barzani: Kürdistan Bölgesi seçimleri zamanında yapılmalı
Başkan Mesud Barzani

Başkan Mesud Barzani Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert ile bir araya geldi.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre; görüşmede bölgedeki son durum, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasındaki ilişkiler, Erbil-Bağdat arasındaki sorunların çözüm girişimleri gibi konu başlıkları değerlendirildi.

Görüşmede Şengal’deki durumun normalleştirilmesi ve sığınmacıların kendi topraklarına dönmesi amacıyla Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi gelişmeler ve seçimler görüşmenin diğer gündem konuları arasında yer aldı.

Başkan Barzani bu konuda “Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) açısından seçimler, meşruiyet ve yönetim açısından değişmez bir ilkedir. Kürdistan Bölgesi seçimler zamanında yapılmalıdır” dediği bildirildi.

Başkan Barzani bu dönemde bileşenlerin haklarının da korunması gerektiğine ilaret ederek şunları söyledi:

“Bileşenlerin iradesi ve çıkarları dikkate alınmalı, Kürdistan’daki bileşenlerin iradesi dışında hiçbir yöntem ve formül dayatılmamalıdır."