Başkan Barzani: Mazlum bir halkın hayallerine ve umuduna namertçe ihanet edildi

16 Ekim olaylarının yıldönümünde bir mesaj yayımlayan Başkan Barzani, “O gün mazlum bir halkın hayallerine ve umuduna namertçe ihanet edildi” dedi.

Başkan Barzani: Mazlum bir halkın hayallerine ve umuduna namertçe ihanet edildi

16 Ekim olaylarının yıldönümünde bir mesaj yayımlayan Başkan Barzani, “O gün mazlum bir halkın hayallerine ve umuduna namertçe ihanet edildi” dedi.

Başkan Barzani 16 Ekim olayları nedeiyle Kerkük başta olmak üzere Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri’nin işgalinin birinci yıldönümünde bir mesaj yayaımlayarak “16 Ekim halkımızın tarihinde kara bir gündür. O gün mazlum bir halkın hayallerine ve umuduna namertçe ihanet edildi” dedi.

Başkan Barzani’nin gün vesilesiyle yayımladığı mesaj şöyle:

“16 Ekim halkımızın tarihinde kara bir gündür. O gün mazlum bir halkın hayallerine ve umuduna namertçe ihanet edildi. İçten bir elin yardımı ile halkımızın kaderini değitirecek vicdansızca bir oyun gerçekleştirildi. Binlerce evladımızın kanı pahasına savunulmuş bu topraklar bir komplo çerçevesinde işgal edildi, viraneye çevrildi ve Kürdistan halkının kutsallarına hakaret edildi.

Bu kirli komplo halkımızın yüzyıllardır verdiği mücadele ve ödediği bedellere karşı yapılmış büyük bir hakarettir. Kerkük ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürdistan bölgelerini insanlık için IŞİD teröristlerine karşı savunurken şehid düşenler ve kahraman Peşmergelere yapılmış büyük hakarettir. Aynı zamanda Kürdistan halkının meşru ve barışçıl sesini dünyaya duyurmak olan Kürdistan halkına karşı yapılmış büyük bir saygısızlıktır.

Bütün ihtimalleri öngörmüştük ama içerden bir elin bu şekilde Kürdistan halkını arkadan hançerleyeceğini tahmin edememiştik..

Onlar, özgürlük, barış ve birlikte yaşam mesajı veren halkımızın iradesini kirli bir şekilde, işgal ve ihanet ile kırmak istediler. Ancak halkımızın iradesi canlı kaldı. Müsterih  olunki; Kürdistan halkı, bu ihanetçi ve işgalcilerin kara yüzünü, onurlu barış mesajı ve özgürlük istemiyle açığa çıkarmayı başarmıştır.

16 Ekim’deki amaç, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü ortadan kaldırmak ve Kürdistan halkının haklarını değersileştirmekti. Her ne kadar içerden kirli bir elin yardımıyla olsa da halkımıza karşı çok büyük bir plan devredeydi. Ancak  Peşmergenin sorumluca kakarı be  direnişi  sonucunda gidişat değişti ve Kürdistan halkı onur ve başı dik kalmak kaldı.  

Bu acı yıldönümünde, bütün taraflardan Kürdistan halkının tarihine ve haklarına saygı duymalarını istiyorum. İnkar ve şoven siyasetinin hiçbir sonucu yoktur, sadece savaş ve geriye kalıntı bırakır. Her zaman Kerkük kentinin birlikte yaşamın eşsi örneği olmasını istedik . Elbette hişbir zaman  Kerkük’ün Kürdistani kimliğinden şüphe duymadık. Hiç kimsenin bu konuda şaibe yaratmasına müsade etmeyiz.

Kürdistan halkından geleceğe güçlü ve umutlu bakmalarını istiyorum.

Halkımızın davası meşrudur, savaş,komplo ve ihanetle yok edilemez.

16 Ekim, halkımızın tarihinde karanlık bir gündür, asla unutulmayacaktır ve Kürdistan halkının her bireyi için bir ders niteliğinde olmalıdır.

Kürt ve Kürdistan şehitlerine,

Özgürlük yolunun şehitlerine selam olsun.

Kahraman Peşmergeye, vatanperver ve  mücadele edenlere selam olsun.”