Başkan Barzani, Yeni hükümet için Şii Koalisyonu, ile görüştü

Başkan Mesud Barzani’nin Iraklı 4 Şii koalisyonuyla yaptığı görüşmede Irak’ta yeni yönetimde ortaklık, yasamada ittifak ve kamuda denge prensiplerine uygun olması vurgusu öne çıktı.

Başkan Barzani, Yeni hükümet için Şii Koalisyonu, ile görüştü

Başkan Mesud Barzani’nin Iraklı 4 Şii koalisyonuyla yaptığı görüşmede Irak’ta yeni yönetimde ortaklık, yasamada ittifak  ve kamuda denge prensiplerine uygun olması vurgusu öne çıktı.

Başkan Barzani bugün; Sairun, Nesir, Hikme ve Vataniyye koalisyonlarının temsilcilerini kabul etti.

Toplantıda Başkan Barzani’nin diktatörlük rejimine karşı tarihi ve siyasi mücadelesine vurgu yapan konuk heyet, yeni Irak’ın temellerinin atılmasında çabalarının önemine dikkat çekti.

Irak’ta yeni siyasi süreç hakkında görüşlerini aktaran Şii yetkililer; cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve parlamento başkanlığının seçimi ile yeni hükümetin nasıl kurulacağıyla ilgili görüş bildirdi.

Yönetimde çalışma mekanizması ve taraflar arasındaki anlaşmaların uygulanmasıyla ilgili garantörlük hakkında Başkan Barzani’ye brifing verildi.

Görüşmede ayrıca 2003 sonrası süreçte yapılan hatalar ve bu hataların tekrarlanmasının önüne geçecek mekanizma da ele alındı.

Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, parlamentoya 3 Eylül Pazartesi günü toplanma çağrısı yaptı.

Pazartesi günü gerçekleştirilecek oturuma, parlamentonun en yaşlı üyesi başkanlık edecek.

SEÇİMLER VE SONRASI

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan seçimlerde birinci parti Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu olmuştu.

Daha sonra bu 4 koalisyon, parlamentodaki en büyük kitleyi oluşturmak için anlaşma sağladı.

Seçimin 4’üncü ve kilit konumdaki tarafı Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) yeni hükümette yer alması için Iraklı tarafların Erbil mesaisi devam ediyor.

Kürdistan tarafı, daha önce ortaya çıkan hataları tekrarlanmaması için bazı prensiplerin olmazsa olmaz olduğunu vurguluyor.