Başkan Barzani’nin Ofisi’nden İran saldırılarına ilişkin sert açıklama!

Başkan Mesud Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Kürdistan Bölgesi’ni hedef alan saldırıları kınandı. Açıklamada, bu tür saldırıların iyi komşuluk, dostluk ve egemenlik haklarının ihlali anlamına geldiği kaydedildi.

Başkan Barzani’nin Ofisi’nden İran saldırılarına ilişkin sert açıklama!

Başkan Mesud Barzani’nin Ofisi, İran’ın HDK-İ, PAK ve Komele’nin Kürdistan Bölgesi'ndeki üslerine yönelik saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Kürdistan Bölgesi defalarca İran’ın füze ve bombardımanlarının hedefi oldu. Gerçekte bir suç olan ve sivil vatandaşların, kadın ve çocuklar hayatını kaybetmesine, yaralanmasına neden olan bu saldırı ve bombardımanları kınıyoruz.

Aynı zamanda bu saldırılar iyi komşuluk, dostluk ve egemenlik haklarının ihlali anlamına gelen bu saldırılar Kürdistan Bölgesi’nin istikrarı ve çıkarlarına karşı olmaktan başka bir amaç taşımıyor.

Füze ve saldırıların sorunları çözmeyeceğini, bu saldırıların suç ve istikrarsızlık dışında herhangi bir sonuç doğurmadığını belirtiyoruz.

Saldırı ve bombardımanların bir an önce durmasını, Kürdistan Bölgesi’nin artık komşuların iç çelişkilerini çözdüğü bir arena olmamasını istiyoruz.”

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu bugün sabah saatlerinde, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef aldı.

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanı Saman Berzenci, saldırılarda 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, 32 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Kürdistan Bölgesi Hükumeti de, “Kürdistan Bölgesi toprakları ve egemenliğinin füze saldırılarıyla defalarca ihlal edilmesini şiddetle kınıyoruz” açıklamasını yaparak bu tür ihlallerin sona erdirilmesini istedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “tehlikeli bir gelişme” şeklinde nitelendirerek sert bir şekilde kınadı.

Rûdaw’a konuşan Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Sahaf, saldırılar nedeniyle İran’ın Bağdat Büyükelçisini çağırarak protesto notası vereceklerini söyledi.