Başkan Neçirvan Barzani: Kürdistani İttifak için çalışıyoruz!

Başkan Neçirvan Barzani: Kürdistani İttifak için çalışıyoruz!

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Bağdat’ta Kürdistani İttifak kurmak için çalıştıklarını söyledi.

Süleymaniye’yi ziyaret eden Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Birinci Sekreter Yardımcısı Kosret Resul ve Değişim Hareketi (Goran) lideri Ömer Seyid Ali ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kürdistan Bölgesi Başkanı, “Bağdat’ta Kürdistani İttifak kurmak için çalışıyoruz. KDP, YNK, Goran ve diğer partiler kendi başına çalışırlarsa hiçbirşey yapamazlar. Ancak birlikte çalıştıklarında çok iyi neticeler elde edebilirler. Irak Parlamentosu’nda iyi bir parlamenter sayımız var” dedi.

Bağdat’la gerçekleştirilen müzakerelere değinen Neçirvan Barzani, “Bağdat’a giden heyetimiz petrol konusunda anlaşmaya vardı. Görüşmeler önümüzdeki hafta da devam edecek. Bütçe konusunda tam anlaşmaya varılacağı konusunda ümitliyiz.

Kürdistan halkı son 4-5 yılda ekonomik sıkıntılara karşı çok tehammül ettiler. Halkımıza teşekkür ediyoruz. Biz hükümetle birlikte durumun düzelmesi için çaba gösteriyoruz. İnşallah daha iyi bir gelecek Kürdistan halkını beklemektedir” ifadelerini kullandı.

Thumbnail

Neçirvan Barzani sözlerini şöyleri sürdürdü:

“Irak Anayasası’nın değiştirilmesiyle ilgili Kürdistan Bölgesi’nin tutumu bellidir. Irak halkının yaşamını olumlu olarak etkileyecek bir değişim olacaksa Kürdistan Bölgesi bunu görüşmeye hazırdır. Irak halkına hizmeti engelleyen maddeler varsa bunlar değiştirilebilir. Bu konuda destek de oluruz.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin tüm girişimleri halkın yaşam şartlarının daha da düzelmesi içindir. Irak’ta yaşanan protestolar Kürdistan Bölgesi ile kıyaslanamaz. Hükümet halkın sorunlarının ortadan kalkması için Bağdat’ta görüşmeler yürütmektedir.

Irak’ta bir şahsın değişmesiyle sorunlar çözülmez. Adil Abdulmehdi, 1 yıldır başbakanlık yapoıyor. Bu sorunlar geçmiş yılların sorunları. Bu konuda Iraklı siyasiler ortak çözüm yollarına başvurmalı. Bağdat’ta gerçekleştirdiğim görüşmelerde de söyledim; Kürdistan Bölgesi, Irak’ın içerisinde bulunduğu krizden çıkması için her türlü desteği sunmaya hazırdır”

Peşmerge Bakanlığı’ndaki reform çalışmalarıyle ilgili soruya cevap veren Neçirvan Barzani, “Peşmerge Bakanlığı’ndaki reform çalışmalarıyla Kürdistan Bölgesi başkan yardımcıları ciddi bir şekilde ilgileniyor. Bu konuda toplantılarımız devam ediyor. Koalisyon güçleriyle de toplantılar sürüyor. Bu reformların neticelenmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi anayasasını Kürdistan Parlamentosu Başkanı ile görüştüğünü bildiren Neçirvan Barzani, Önümüzdeki günlerde Başbakan ve Parlamento Başkanı’yla toplantı yapıp, anaysanın hazırlanmasıyla ilgili durumu görüşeceklerini dile getirdi.