Batman Kine Em Parkındaki Cegerxwin büstü yine kaldırıldı

Batman’ın Kine Em Parkındaki Kürt şair Cegerxwin büstü bir kez daha yerinden söküldü. Batman HDP İl Örgütü, kayyumun büstü yerine konulması çağrısı yaptı.

Batman Kine Em Parkındaki Cegerxwin büstü yine kaldırıldı

2014 yılında kimliği belirsiz kişilerce yerinden sökülen Kine Em  Parkı'ndaki Cegerxwin büstü, bir kez daha kaldırıldı. Bugün parka giden Batmanlılar büstün yerinde olmadığını fark etti.

HDP Batman İl Örgütü, parkın önünde basın açıklaması yaptı. HDP'liler büstün yerine konulması için kayyuma çağrıda bulundu.

Açıklamada, “Kürt büyüklerine ait sokak ve cadde isimleri değiştirilmekte, onlara ait heykeller ve büstler kırılmakta, kaldırılmaktadır.  Yerine Kürtler ile ilgisi olmayan şahsiyet ve bölgelerin isimleri verilmektedir” denildi.

“Biz asla faşist ulus-devlet anlayış sahiplerinin bize dayattıklarını kabul etmiyoruz. Bu konuda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” denilen açıklamada, “Kayyuma çağrımız büstün bir an önce yerine yeniden konulmasıdır. Eğer birileri tarafından götürülmüş olsa dahi, yenisinin getirilip yerine konulmasını ivedelikle talep ediyoruz” denildi.

Batman Belediyesi 2007 yılında Kine Em Parkı’na Kürt şair ve yazar Cegerxwîn’in büstünü yerleştirdi. Büst ikinci kezdir yerinden sökülüyor.

Olaya ilişkin resmi makamlardan bir açıklama gelmedi. Büstün kim veya kimler tarafından kaldırıldığı henüz bilinmiyor.

Cegerxwin kimdir?

1903 yılında Mardin'in Gercüş ilçesine bağlı Hisar Beldesinde Şehmus Hasan dünyaya gelen Cegerxwin, 1914 yılında I. Dünya Savaşının başlaması sonucu ailesi ile birlikte Rojava’nın Amude şehrine göç etti.

1921 yılında İlahiyat Fakültesini bitirerek din görevlisi olarak hizmette bulunana Kürt şair, 1946 yılında Kamışlo'ya geçerek burada aynı yıl Civata Azadi û Yekitiya Kurd adlı siyasi yapılanmanın başkanlığına getirildi.

Cegerxwin, 1948 yılında Suriye Komünist Partisine üye oldu, 1963 yılında siyasi düşüncelerinden dolayı Şam'da tutuklandı.

1969 yılında Güney Kürdistan'a gelen Cegerxwin, Mele Mustafa Barzani liderliğindeki Kürt hareketine destek verdi.  1973 yılında Lübnan'a geçerek şiir denemeleri olan Kine Em? (Biz Kimiz?)i yayımlamıştır.

1976 yılında gizlice Suriye'ye geçen Cegerxwin, 1979’da  Stockholm'e geçmiş, diğer eserlerini yayımlamaya başlamıştır.

22 Ekim 1984 yılında İsveç'te hayatını kaybetmiştir.