Baziyanî: Kürdistan devlet olursa Irak'ın yemek borusu tıkanır

Kürdistan Kalkınma ve Reform Hareketi Genel Sekreteri Mihemed Baziyanî, Irak'ın, Kürdistan Bölgesi ile bir eyalet statüsünde ilişkilenmek istediğini söyledi.

Baziyanî: Kürdistan devlet olursa Irak'ın yemek borusu tıkanır

Kürdistan Kalkınma ve Reform Hareketi Genel Sekreteri Mihemed Baziyanî, Irak'ın, Kürdistan Bölgesi ile bir eyalet statüsünde ilişkilenmek istediğini söyledi.

Kürdistan Kalkınma ve Reform Hareketi Genel Sekreteri Mihemed Baziyanî, Irak'ın, Kürdistan Bölgesi'nin gelişmesini hazmedemediğini belirtti.

'Kürtlerin devlet olmasından korkuyorlar'

Iraklı yetkililerin, Kürdistan Bölgesi'ne Irak'ın vilayeti gibi muamele yaptıklarını belirten Baziyanî ''Kürtlerin devlet olmasından korkuyorlar. Eğer Kürdistan devlet olursa Irak'ın yemek borusu tıkanır. Çünkü Irak'ı besleyen iki nehrin kaynakları Kürdistan'dadır'' dedi.

'Şii Hilali'ne sadece Kürdistan Bölgesi karşı duruyor'

Bağdat'ın birçok kez Kürdistan Bölgesi'ne 'Gidin kendinizi yönetin, bizi rahat bırakın' dediğini ifade eden Mihemed Baziyanî, Iraklı sorumluların 'Şii Hilali' projesine dayanarak birçok bölgeyi ele geçirdiğini vurgulayarak ''Sadece Kürdistan Bölgesi bu projeye karşı duruyor ve Şii hegemonyasının bölgeye hakim olmasını istemiyor'' şeklinde konuştu.

'Haşdi Şabi, IŞİD'den daha tehlikeli olacak'

Haşdi Şabi milislerinin IŞİD'den daha tehlikeli olacağını savunan Mihemed Baziyanî, bazı Kürtlerin Haşdi Şabi yasasının onaylanmasına destek vererek büyük bir hata yaptıklarını söyledi.

Mihemed Baziyanî, ''Haşdi Şabi resmiyet kazandı ve artık istediklerini kolaylıkla yapacaklar, onlara kimse birşey söyleyemeyecek. Gittikleri yerlerden de çıkmayacaklar'' dedi.

'Maliki tekrar iktidara gelebilir'

Irak eski Başbakanı Nuri el Maliki'ye ilişkin ise Kürdistan Kalkınma ve Reform Hareketi Genel Sekreteri Mihemed Baziyanî, şunları kaydetti:

''Nuri el Maliki bir kez daha başbakan olacak gibi çünkü Haydar el İbadi'den daha savaşçı. Maliki, İran'ın talimatıyla hareket ediyor. İran, Maliki üzerinden ABD ve siyasetini test ediyor. Kürdistan Bölgesi'ne karşıt politikalarıyla öne çıkan Maliki tekrar iktidara gelebilir. Bu nedenle Barzani tehlikeyi görerek 'Maliki bir daha başbakan olursa hemen bağımsızlığı ilan ederim' dedi'' değerlendirmesinde bulundu.