Bekir Bozdağ'dan Aysel Tuğluk’un durumuna ilişkin açıklama

Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevinde bulunan HDP'li Aysel Tuğluk'un sağlık durumuyla ilgili yarın yeniden değerlendirme yapılacağını, çıkacak kararın, kurumun takdirinde olduğunu söyledi.

Bekir Bozdağ'dan Aysel Tuğluk’un durumuna ilişkin açıklama

NTV yayınında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bekir Bozdağ, Bulgaristan’da tutuklanan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından emekli albay Mustafa Levent Göktaş ile Arnavutluk’ta tutuklanan Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer ile ilgili ülkelere iade talebi gönderildiğini belirtti.

Bozdağ, "Artık bundan sonraki aşama, bu iki ülkedeki adli ve idari makamların değerlendirme ve kararına göre şekillenecektir. Dosyalar şu anda Bulgaristan'a da Arnavutluk'a da ulaştı. Her iki tarafta da değerlendirmeler devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Azami 40 gün içerisinde tamamlanması gereken sürecin takip edildiğini bildiren Bozdağ, "Umarız, Türkiye'nin iade talepleri olumlu cevap bulur ve aramızdaki anlaşmalara ve uluslararası hukuka göre bu iadeler gerçekleşir" sözlerini sarf etti.

Finlandiya ve İsveç'ten istenen iadeler

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onayı hakkında Türkiye'nin şartlarını hatırlatan Bozdağ, her iki ülkenin de hem Gülen Cemamati’ne hem de PKK'ye en üst düzeyde destek vermeye devam ettiğini savundu.

Aysel Tuğluk’un durumu

Cezaevinde bulunan ve kendisine demans teşhisi konmasına rağmen tahliye edilmeyen eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un durumuyla ilgili sürecin sorulması üzerine ise Bozdağ, konunun yarın yeniden değerlendirme yapılacağını, çıkacak kararın, kurumun takdirinde olduğunu söyledi.

Bozdağ, "Hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili acaba biz ne yapabiliriz. Şu anda arkadaşlarımız bir çalışma yürütüyor. Henüz öneriler var. Yeni bir düzenleme ihtiyacı olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

6'lı masanın adayı

Bakan Bozdağ, altılı masada HDP'nin de bulunduğu tartışmasına ilişkin bir soru üzerine ise cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmak için yüzde 50'nin üzerinde oy alınması gerektiğini ve önceki seçimlerde adayların aldığı oyları hatırlattı.

Bozdağ, şunları kaydetti:

"Herkes şunu görüyor, HDP seçmenin oyu olmadan Millet İttifakı'nın, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimini kazanma ihtimali milyonda bir, var mı yok mu? Diyor ki 'Ben istemiyorum, ortak değiliz'. HDP seçmeni oy vermeseydi İstanbul, Ankara, Mersin, Adana'yı alırlar mıydı, alamazlar mıydı? Belediye seçimlerinde bunu gördük. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanma iddiasındalarsa HDP olmadan bunu nasıl yapacaklarını kamuoyuna açıklamaları lazım. Açık bir ittifak var."

“HDP'nin altılı masanın gizli değil, açıktan ortağı olduğunu” ileri süren Bozdağ, "HDP seçmeninin oyu olmadan bırakın kazanmayı, yüzde 50'ye yaklaşan oy alabilirler mi? Oylar ortada. Herkes biliyor ki HDP, buranın gizli değil, aşikar ortağı. Ne kadar gizlerlerse gizlesinler. Eğer öyleyse kamuoyunda çıkıp, 'HDP'lilerin oyunu istemiyorum, HDP'nin desteğini istemiyoruz' diye söyleyeceksin. Masada oturmuyor ama masada oturan hepsinin ayarını bozuyor" değerlendirmesinde bulundu.

KHK’lıların durumu

Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, KHK'lıların göreve iade edileceği yönündeki sözlerinin hatırlatılmasına karşılık, bu durumun AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın aleyhine “siyaset malzemesi haline getirildiğini” savundu.

Bozdağ, "KHK'lılarla ilgili konuşurken doğru bir cümle de kurmuyorlar. Ortada KHK'ların mağdur ettiği kimse yok” diye konuştu.