Belars’un Erbil ve Bağdat’taki konsoloslukları kapatıldı

Irak hükumeti, Belarus’un Bağdat ve Erbil’deki konsolosluklarının kapatılmasına karar verdi.

Belars’un Erbil ve Bağdat’taki konsoloslukları kapatıldı

Rûdaw’a konuşan Belarus Fahri Başkonsolosu Fuad Mamend, Irak vatandaşlarının Belarus üzerinden Avrupa’ya göçünün önlenmesi kapsamında Irak hükumetinin Bağdat ve Erbil’deki Belarus konsolosluklarının çalışmalarına son verdiğini söyledi.

Konsoloslukların kapatılması Irak ve Kürdistan Bölgesi’den vatandaşların Belarus üzerinden Avrupa ülkelerine geçişinin yoğun olduğu ve bu ülkenin sınırında göçmenlerin yaşadığı dramın kamuoyuna yansıdığı bir sürece denk geliyor.

Irak, AB’nin baskısı altında Ağustos ayında Bağdat'tan Minsk'e doğrudan uçuşları askıya almıştı. Ancak, göçmenler alternatif olarak Dubai veya Türkiye üzerinden Belarus’a geçmeye başlayınca tedbirler arttırlmıştı.

Resmi olmayan verilere göre şu anda Belarus-Polonya sınırında yaklaşık 15 bin göçmen zor şartlarda barınıyor. Bu göçmenlerin önemli bir bölümünü Irak ve Kürdistan Bölgesi vatandaşları oluşturuyor.

Bu süreçte Iraklı ve Kürt göçmenlerin Belarus'tan Polonya'ya geçerken öldüğü haberleri geldi.

Plonya ve Litvan’ya, Avrupa’ya göçü teşvik ettiği gerekçesi ile Belarus yönetimini suçluyor. Ayrıca bu ülkeler sınır güvenliğini iki katına çıkarmış bulunuyor.

Geçtiğimi Ekim ayının sonunda Polonya meclisi düzensiz göçün önlemek için sınırda güvenliğin arttırılmasına ilişkin bir kararı onayladı. Karar kapsamında Polonya-Belarus sınırına duvar ve tel örgüler örülecek.