Belçika Mahkemesi, 'PKK'nin faaliyetleri terör değil' dedi, Ankara sert tepki gösterdi

Belçika Temyiz Mahkemesi, PKK'nin silahlı eylemlerinin "Türkiye'nin iç anlaşmazlığı" olduğu yönündeki karara Belçika Federal Savcılığı tarafında yapılan itirazı görüştü.

Belçika Mahkemesi, 'PKK'nin faaliyetleri terör değil' dedi, Ankara sert tepki gösterdi

Belçika Temyiz Mahkemesi, PKK'nin silahlı eylemlerinin "Türkiye'nin iç anlaşmazlığı" olduğu yönündeki karara Belçika Federal Savcılığı tarafında yapılan itirazı görüştü.

Temyiz mahkemesi bir kez daha PKK'nin faaliyetlerinin "terör olmadığını" belirterek, aralarında KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ile KCK yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar'ın da bulunduğu 37 Kürt siyasetçi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığını karara bağladı.

Böylece, Belçika Federal Savcılığı tarafından PKK yöneticileri hakkında 2006 yılında başlatılan soruşturma, bu kararla kapanmış oldu.

Federal savcının Yargıtay'a bir son itiraz hakkı da bulunuyor.

Aynı mahkeme 15 Eylül 2017'de de PKK'yi "uluslararası, devlet olmayan silahlı bir örgüt" olarak tanımlamış, Türk devletinin şiddet uyguladığını belirterek, PKK'nin bu şiddete karşılık verdiği ve ortada bir "terör faaliyeti bulunmadığına" hükmetmişti.

Bu karara göre PKK, Belçika'da terör yasaları ile yargılanamayacak.

Ankara'dan çok sert tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Belçika mahkemesinin aralarında PKK'nin Avrupa sorumlularının da olduğu 36 kişi hakkında “terörizmle” yargılanamayacağı kararını sert bir dille eleştirdi.

Sözcü Hami Aksoy, Belçika'da iddianameleri incelemekle görevli Brüksel Alt Mahkemesi’nin (Eyalet temyiz mahkemesi) Ariadna Davasına İlişkin Kararı hakkında açıklamada bulundu.

Hami Aksoy, Belçika Federal Savcılığının, PKK hakkında sunduğu tüm kanıtlara rağmen alınan bu kararın, “terör örgütlerine çok tehlikeli bir istismar alanı açtığını” sçyledi.

Aksoy, “Belçika İddianame Odası’nın açıkladığı ve Belçika Federal Savcılığı tarafından PKK bağlantılı 36 özel ve tüzel kişiye karşı yargı sürecinin başlatılmasını önleyen karar kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, söz konusu karar hakkında hukuk mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini vurgulayan Aksoy, “Bu karara karşı Belçika Yüksek Mahkemesine gitme imkanı bulunmaktadır. Türkiye hukuk mücadelesini kararlılıkla takip edecektir” şeklinde konuştu.