Berhem Salih: Irak’ta yönetim krizi var

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, “Irak’ta temelden yönetim krizi var. Sorun sadece bir hükümetin oluşması değil” dedi.

Berhem Salih: Irak’ta yönetim krizi var

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Duhok Amerikan-Kürdistan Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Ortadoğu Barışı ve Güvenliği Forumu’nda konuştu.

Duhok Amerikan-Kürdistan Üniversitesi öğrenim için önemli bir faktör olduğunu belirten Berhem Salih, üniversiteye belirlediği amaçlara ulaşma başarısı temenni etti.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin önemli bir süreçten geçtiğini belirten Berhem Salih, “10 Ekim’de yapılan Irak seçimlerinin sonuçlarının etkileri devam ediyor. Umarım tüm bileşenlerin haklarını koruyacak bir hükümet kurulur. Irak bölgesel açından önemli bir konuma sahip” dedi.

Berhem Salih, “Irak-İran savaşı, bölgenin güvenlik ve siyasi sistemini çökertti. Bu savaş hem Irak’ta hem bölgede yaşanan birçok sorunun ortaya çıkmasına neden oldu” ifadelerini kullandı.

“Irak’ta 20 yılda 5 hükümet kabinesi oluştu” diyen Salih, “Bir kez daha önümüzde hükümet kurma görevi var. Bu görevimizi yerine getirebilecek miyiz? Önümüzde çok büyük zorluklar ve zorlu bir süreç var. Umarım sorunlar yasalar ve anayasa çerçevesinde çözülür” şeklinde konuştu.

“Irak’ta temelden yönetim krizi var” ifadelerini kullanan Berhem Salih, şunları kaydetti:

“Bu kriz Ekim 2109’da başladı. Basra, Necef, Bağdat ve diğer bölgelerde başlayan toplumsal olaylar zamanla tüm ülkeye yayıldı. Toplumsal rahatsızlıklar ve memnuniyetsizlikler dile getirildi. İyi bir iktidar talebi var. Irak’ta tek sorun hükümetin oluşması değildir, iyi bir yönetim, bunun uygulanabilir hale getirilmesi ve yerleştirilmesi sorunu var.”

Irak Cumhurbaşkanı, Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözümü için de anayasayı adres gösterdi ve ciddi bir yaklaşımın sergilenmesi gerektiğini vurguladı./K24