Berlin Kürt Film Festivali, ‘Herkesin Yönü Kürdistan'a’ sloganıyla başlıyor

11’inci Berlin Kürt Film Festivali, "Herkesin Yönü Kürdistan'a" sloganıyla 14 Ekim’de başlayacak. Festival bu yıl Kürdistan Bölgesi’ne odaklanacak.

Berlin Kürt Film Festivali, ‘Herkesin Yönü Kürdistan'a’ sloganıyla başlıyor

14-20 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 11’inci Berlin Kürt Film Festivali, pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirilecek.

Festivalin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, belgesel, uzun ve kısa film dalında 40’tan fazla filmin gösterileceği festival, Kürt sinemasının yaratıcılığı ve ağır yükünü bir araya getirecek.

Berlin Kürt Film Festivali bu yıl Kürdistan Bölgesi’ne odaklanıyor. Dolayısıyla son 20 yılda Kürdistan Bölgesi’nde Kürt sineması adına neler yaşandığına ağırlık veriyor.

Dört komşu devletteki siyasi gerçeklerin yanı sıra Irak savaşının sonuçları da Kürdistan Bölgesi’nde doruk noktasına ulaşıyor ve bu çok ilginç hikayelere kaynak haline geliyor. Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürt filmler küresel istikrarsızlın yansımalarının yanı sıra ve gündelik hayatın nasıl işlendiğini işliyor.

Berlin Kürt Film Festivali ilk kez 2002 yılında düzenlendi. 2020 yılında 10’uncu yılını kutladı. Yıllar içinde kültürel etkinliklere yer verilen Berlin Film Festivali, artık sadece Kürt toplumu tarafından değil, Berlin’deki sinemaseverler ve halk tarafından da biliniyor.

Festival programında kısa filmler, belgeseller ve uzun metrajlı filmlerin yanı sıra Kürt diasporasından yönetmenlerin çalışmaları da yer alıyor. Paneller, konserler ve özenle seçilmiş çeşitli etkinlikler de festival programını zenginleştiriyor.

2018 yılından itibaren Kürt Aileler Birliği Derneği’nin (YEKMAL) işbirliğiyle hazırlanan çocuk filmleri de festival programının önemli bir parçası haline geldi. Yine 2020 yılından itibaren genç Kürt sanatçıların hazırladıkları video ve programlar da festivalin temel bir parçası haline geldi.