Beyaz Saray Sözcüsünden Suriyeli Kürtlere İlişkin Resmi Açıklama

Amerika’dan Suriyeli Kürtlere Ağır Silah Onayı 

Beyaz Saray Sözcüsünden Suriyeli Kürtlere İlişkin Resmi Açıklama

Trump yönetimi Türkiye'nin sert itirazlarına karşın Suriye’de IŞİD’in kontrolündeki Rakka’ya yaklaşan Kürtlere daha ağır silahlar vermeyi kararlaştırdığını açıkladı. Suriyeli Kürtlere sağlanacak silahların hangileri olduğu konusunda net bir açıklama yapılmazken bu silahlar arasında havan topları, makineli tüfekler, mühimmat ve hafif zırhlı araçların olabileceği belirtiliyor.  

Uzun süredir kulislerde dolaşan konuyla ilgili olarak Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Suriyeli Kürtlerin yakın gelecekte Rakka'yı IŞİD'den alabilecek sahadaki tek güç olarak nitelendiren Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer günlük brifinginde yaptığı açıklamada, "Başkan (Trump) dün (Pazartesi) Savunma Bakanlığı'nı, Rakka'da IŞİD'e karşı net zafer elde edilmesini teminen, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Kürt unsurlarının gerektiği şekilde teçhizatlandırılması için yetkilendirdi" dedi. 

 

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, kulislerde uzun süredir gündemi meşgul eden iddialara resmi yanıt verdi:''Suriyeli Kürtler silahlandırılacak.''

"Koalisyon ortağımız Türkiye'nin güvenlik endişelerinin çok iyi farkındayız. ABD'nin yeni güvenlik risklerinin oluşmasını engelleme ve NATO müttefikimizi korumaya kararlı olduğu noktasında Türkiye halkı ve hükümetine güvence veriyoruz." 

ABD'nin SDG'nin Arap unsurlarını desteklemeye öncelik vermeye devam ettiğini belirten Spicer, Rakka ve tüm kurtarılan bölgelerin yerel Suriyeli Araplar'ın idaresine geri verilmesi gerektiğini söyledi. 

Spicer, "Rakka için verilecek savaş uzun ve zorlu geçecek ama nihayetinde IŞİD için yeni bir yenilgi ve IŞİD'in bölge ve dünya barışı ve güvenliğine oluşturduğu tehdidin yok edilmesi doğrultusunda yeni bir adım olacak" ifadesini kullandı. 

ABD'li yetkililer Türkiye'den gelebilecek tepkileri de düşünerek, Trump'ın yetkilendirmesinin, "ilave silahlar ve teçhizatın Türkiye'deki Kürtler tarafından kullanılmayacağı" yönünde Türkiye'ye güvence vermeye yönelik garantiler içerdiği bilgisini de verdi. Amacın, silahların teslimatı ve kullanımının, bunların sahadaki spesifik misyonlarda kullanılmasına izin verilmesi ve daha sonra da Kürtler tarafından tekrar Amerika'nın kontrolüne geri verilmesi şeklinde kısıtlamalar içermesi olduğu belirtiliyor.