Biden, Kürt diplomatı ABD'nin Mısır Büyükelçisi olarak aday gösterek

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Mısır'ın yeni büyükelçisi olarak görev yapmak üzere Hero Mustafa’yı aday göstereceğini açıkladı.

Biden, Kürt diplomatı ABD'nin Mısır Büyükelçisi olarak aday gösterek

Beyaz Saray, Ekim 2019'dan Mart 2023’e kadar ABD'nin Bulgaristan büyükelçisi olarak görev yapan Mustafa'nın "deneyimli" bir diplomat olduğunu aktardı.

Açıklamada Kürt diplomatın 2021’de Carnegie Vakfı tarafından “ABD'ye gelen en başarılı göçmenlerden biri” seçildiği hatırlatıldı.

Hero Mustafa kimdir?

Hero Mustafa, 1973 yılında başkent Erbil'de doğdu. Ailesi 1976'da Irak’ta Baas rejiminin baskıları yüzünden ABD'ye göç etmek zorunda kaldı.

1995 yılında Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini Princeton Üniversitesi'ndeki Weedrow Wilson Okulu'ndan aldı.

Mustafa daha önce Irak, Portekiz, Hindistan, Lübnan ve Yunanistan'da üst düzey diplomatik görevlerde bulundu. Birçok başarısı nedeniyle Matilda Sinclair Dil Ödülü'ne layık görüldü.

2009-2011 yılları arasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ortadoğu ve Orta ve Güney Asya Çalışmalarından Sorumlu  Danışmanlığını yaptı.

Hero Mustafa, Kürtçe, İngilizce, Arapça, Farsça, Hintçe, Rusça, Türkçe, İspanyolca ve Yunanca olmak üzere dokuz dil biliyor.

2009 yılında, Hero Mustafa’nın hayatını anlatan “American Hero” adlı bir belgesel hazırlandı.

Kürt diplomatın göreve başlayabilmesi için ABD Senatosu'nun Biden'ın önerisini onaylaması gerekiyor.