Biden'dan Putin'e: Kimse Rusya’yı tehdit etmiyor

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'nda konuşan ABD Başkanı Joe Biden, kimsenin Rusya'yı tehdit etmediğini söyledi.

Biden'dan Putin'e: Kimse Rusya’yı tehdit etmiyor

ABD Başkanı Joe Biden, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'nda konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, günün gereksinimlerine binaen Birleşmiş Milletlerin (BM) daha kapsayıcı hale getirilmesi gerektiğini belirterek, ABD dahil BM Güvenlik Konseyi üyelerinin olağanüstü durumlar dışında veto haklarını kullanmaması çağrısı yaptı.

Konuşmasının başında Ukrayna krizine değinen Biden, "ABD, Ukrayna'ya muazzam bir yardım sağladı. 25 milyar dolardan fazla bir destek söz konusu" dedi.

"Başka bir ülkenin toprağını işgal etmenin mazereti olamaz" şeklinde bir cümle kullanan ABD Başkanı Biden, "ABD demokrasiyi korumak konusunda kararlı. Çünkü demokrasi bizim en önemli aracımız" ifadelerini kullandı.

Rusya'ya karşı durmaya devam edeceklerinin altını çizen Biden, "ABD de bu savaşın bitmesini istiyor, tabii kendi kabul edeceğimiz şartlarda" sözlerini sarf etti.

İran'ın nükleer silah sahibi olmaması için elinden geleni yapacağının altını çizen Biden, "Çin, herhangi bir şeffaflık olmaksızın daha önce görülmemiş ve endişe verici düzeyde nükleer silahlanmaya gitti" ifadesini kullandı.

Biden'dan BM Güvenlik Konseyinde ''Reform'' Çağrısı

ABD Başkanı, BM Güvenlik Konseyindeki reform gerekliliklerine de işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu kurumun (BMGK) daha kapsayıcı bir hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum ki böylece günümüz dünyasının ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilelim. ABD dahil BMGK üyelerini, BM Sözleşmesi'nin gerekliliklerini yerine getirmeye ve Konseyin güvenilirliği ve verimliliği açısından olağanüstü durumlar dışında veto hakkını kullanmamaya davet ediyorum. ABD, Konseye hem daimi hem de geçici üye sayılarının artırılmasını destekliyor. Afrika, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri için daimi üyelik fikrini uzun zamandır destekliyoruz."

ABD Başkanı Joe Biden'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Kimse Rusya'yı tehdit etmiyor.

Bu savaş Ukrayna'nın varoluş hakkını ortadan kaldırmak için. Kim olursanız olun, bu sizin kanınızı dondurmalı.

ABD, Ukrayna'ya muazzam bir yardım sağladı. 25 milyar dolardan fazla bir destek söz konusu.

Bugün 40'tan fazla ülke, Ukrayna kendini savunabilsin diye milyarlarca dolar katkıda bulundu.

Başka bir ülkenin toprağını işgal etmenin mazereti olamaz.

ABD bu savaşın adil bir şekilde bitmesini istiyor. Bir ülkenin toprağını güçle alamazsınız, bu hepimizin ortaklaştığı bir şart.

ABD de bu savaşın bitmesini istiyor, tabii kendi kabul edeceğimiz şartlarda.

Demokrasilerle otokrasiler arasında bir mücadele söz konusu. ABD demokrasiyi konumak konusunda kararlı. Çünkü demokrasi bizim en önemli aracımız.

Rusya'nın saldırganlığına karşı durmayı sürdüreceğiz.

Şiddetin ve savaşın, ülkelerin sınırlarının genişletilmesi için kullanılmasını reddediyorum. Küresel korku politikalarını reddediyorum.

Şu anda bu kurumun (BM) daha kapsayıcı olma vakti geldi. Böylece dünyanın ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebiliriz.

ABD, kalıcı ve kalıcı olmayan BMGK üyelerinin sayısının artmasını öneriyor."