Binali Yıldırım: 23 Haziran'da Kürt vatandaşlarımız da dahil herkesin desteğini bekliyorum

Binali Yıldırım: 23 Haziran'da Kürt vatandaşlarımız da dahil herkesin desteğini bekliyorum

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, “23 Haziran’da, İstanbul’u mesken tutan, geleceğini İstanbul’da arayan, İstanbul’da doyan, işi gücü olan bütün Kürt vatandaşlarımız da dahil desteğini talep ediyorum" dedi.

Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın, İstanbul seçimleri için Kürt seçmenden beklentiniz nedir sorusuna Yıldırım, şu yanıtı verdi:

“Kürt seçmenler, yani ülkemizde vatandaşımız bütün vatandaşlarımızdan İstanbul’da yaşayan 80 ilimizden seçmen var. Kürtler de var, Türkler de var, Muhacirler de, Araplar da var. Velhasıl farklı yerlerde doğmuş olmasına rağmen İstanbul’u mesken tutan, geleceğini İstanbul’da arayan, İstanbul’da doyan, işi gücü olan bütün insanların desteğini talep ediyorum 23 Haziran’da Kürt vatandaşlarımız da dahil. 

Diyarbakır’da bulunmamızın sebebi de burdaki vatandaşlarımızla bayramlaşmak. Bir kez daha yüz yüze gelmek ve onlardan destek beklemek. Bunun için burdayım bugüne kadar Kürt kardeşlerimize AK Parti iktidarı olarak son 17 yılda özgürlükler adına, demokratikleşme adına, temel haklar adına çok büyük işler yaptık. Yani Kürtlerin temel ihtiyaçları ana dilinin kullanılmasında bilhassa sıkıntılar vardı, kendini ifade etmesinde sıkıntılar vardı. Bugün artık Kürtçe enstitüler var, Kürtçe lisans, yüksek lisans, doktora eğitimleri veriliyor. Kürtçe kurslar açılabiliyor, hastanelerde Kürtçe destek verilebiliyor. Mahkemelerde Kürtçe avukatlar savunma yapabiliyor ve insanların hayatını kolaylaştırıcı her türlü hizmeti alabiliyorlar.”

Binali Yıldırım, Kürdistan Bölgesi Başkanı seçilen Neçirvan Barzani’nin bölge ve Kürt halkının refahı için başarılı çalışmalar yapacağına inandığını söyledi.

Başbakanlığı döneminde sayın Mesud Barzani ile görüştüğünü belirten Yıldırım, sözlerine şunları ekledi:

“Başbakanlığım döneminde 2016-2018’de bir kaç kez sayın Mesud Barzani ile de görüşmem oldu. Sayın Neçirvan Barzani ile de görüşmem oldu. Biz Kuzey Irak Bölgesi ile çok yakın ticari, kültürel ilişkilerimiz var. En zor zamanlarda bile biz ordaki havaalanlarını açık tuttuk ve sürekli işte Irak’ta yaşanan olaylar, DAEŞ saldırıları olmasına rağmen biz Kuzey Irak’la her zaman ilişkilerimizi çok iyi tuttuk. Ama bütün bunları yaparken bir şeye hep dikkat ettik: Irak’ın toprak bütünlüğü, Anayasası ve bunun içerisinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi. Biliyorsunuz referandum denemesinde biraz ilişkilerimiz gerildi. Yanlıştı, nihayet o yanlıştan da vazgeçildi. Bugün sayın Mesud Barzani aktif siyasetten çekilmiş oldu. Yerine Neçirvan Barzani geçiyor. Kendisini tebrik ediyorum. Kendisini yakından tanıyorum. Bölgenin, Kürt halkının refahı için başarılı çalışmalar yapacağına inanıyorum.”

Yıldırım ayrıca, Neçirvan Barzani’ye yeni görevinde başarılar dilediğini ifade etti.