Binali Yıldırım'dan 'Kürt bölgelerini işgal' itirafı

Binali Yıldırım'dan 'Kürt bölgelerini işgal' itirafı

İsmail Küçükkaya moderatörlüğündeki canlı yayında, AKP adayı Binali Yıldırım ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'na "Suriyeli meselesinde ne yapacağınızı merak ediyorum" sorusu yöneltildi.

İmamoğlu, "Güneyimizde yaşanan bu insanlık dışı olaylarda Türkiye'miz yalnız bırakılmıştır" yorumunu yaparken Yıldırım, "İstanbulluların huzurunu, rahatını kaçıran olaylara karışırlarsa, kanunsuz işler yaparsa hiç kusura bakmasınlar tutar göndeririz" dedi.

Yıldırım'ın Suriyeliler konusundaki yorumunda dile getirdiği, "Afrin Harekatı'nı yaptık. Şimdi bir kısmını oraya gönderdik. 500 bine yakın Suriyeli gitti. Şimdi Fırat'ın doğusundaki o bölgeyi temizleyip diğerlerini de oraya göndereceğiz" sözleri Türkiye'nin Kürtlerin yaşadığı bölgelerdeki demografiyi bozma politikasının itirafı olarak kabul edildi.

Fırat doğusu YPG'nin çatısını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) kontrolünde bulunuyor. Bu bölge Suriye'nin Kuzey'ine ve Kuzey doğusunu oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süre öncesine kadar bölgeye müdahale etme ve operasyon yapmayla tehdit ediyordu. Ancak bölgede ABD askerlerin yanısıra IŞİD'e karşı savaşan koalisyon güçlerin askerleri bulunuyor. ABD, Türkiye'nin buraya olası müdahalesine karşı çıkıyor. Türkiye sınırında güvenli bir bölge kurmayı planlıyor.